5+1 szuper edzéstipp profi sportolóktól, amiket te is könnyen elsajátíthatsz

Az elmúlt időszak korlátozásai, az online oktatás és a home office mindenkit otthonmaradásra kényszerített. Kimaradtunk a közös élményekből, a csapatsportok leálltak, nem tudunk uszodába, konditerembe menni, így nem csoda, ha motiváltalannak érezzük magunkat a sport terén. A tavasz beköszöntével azonban itt az ideje, hogy visszacsempésszük életünkbe a mozgást! A Fashion Days ezért most összegyűjtött 5+1 tippet híres sportolóktól, akik az edzéssel kapcsolatos tanácsaik mellett azt is elmondják, milyen az ideális viselet sportolás közben.

Béres Alexandra, Molnár Andi táncművész és Túróczi Réka – Irunmom

Csak fokozatosan

Béres Alexandrát senkinek sem kell bemutatnunk, a neve egyet jelent a fitnesszel. Az élsportban eltöltött több mint 20 év tapasztalattal a háta mögött vallja, hogy ne kívánjuk magunktól mindig a maximumot. Figyeljünk testünk jelzéseire! Ha túlhajtjuk magunkat az első néhány edzésen, akkor az hamar visszaüt, és a motivációnknak is annyi. A lényeg, hogy találjuk meg a számunkra ideális edzésrutint, amit rendszeresen be tudunk iktatni a napirendünkbe, legyen az online vagy a szabadban végezhető mozgásforma.

A tánc boldoggá tesz

A zene gyógyító ereje nem újdonság, mozgással párosítva pedig testi-lelki felüdülésünk tökéletes forrása lehet. Molnár Andi táncművész szerint tánccal minden könnyebb, hiszen az egy olyan színes és változatos mozgásforma, ami kikapcsol és eltereli gondolatainkat a hétköznapi bosszúságokról. Ugyan zenés-táncos helyre még egy darabig nem tudunk menni, de a nappalinkat bármikor tánctérré alakíthatjuk. Egy újabb érv a tánc mellett, hogy partnerünket is bevonhatjuk, hiszen otthon nem kell szégyenlősnek lennie, így nem marad kifogás. Mint minden sporthoz, a tánchoz is kényelmes viseletet válasszunk, olyan ruhadarabokat, amik nem gátolnak az önfeledt mozgásban.

Kicsik és nagyok együtt

Túróczi Réka, azaz Irunmom szenvedélye a futás és a triatlon, emellett pedig három gyermek édesanyja. Réka 13 éve fut, mely számára nem csupán egyéni sport, hanem közösségi elfoglaltság is, családja összes tagját igyekszik mozgásra ösztönözni. A futásban azt szereti, hogy bármely korosztálynak ideális, nincs extra felszerelésigénye és a karantén időszakban szabadban végezhető családi aktivitásként is megállja a helyét. Réka arra bátorít mindenkit, hogy keressenek olyan sportot, amit minden családtag élvezettel űz, így a testmozgás mellett eleget tehetünk a társas kapcsolataink ápolásának is.

Sofron István válogatott jégkorongozó, Tóth Dávid világbajnok, olimpiai ezüstérmes kajakozó, Szappan Petra jógaoktató

Tűzz ki célokat!

Sofron István válogatott jégkorongozónk imádja a kihívásokat, ezért mindig újabb és újabb célokat tűz ki maga elé, jelenleg az olimpiai selejtezőre készül gőzerővel. Sofi szerint a motiváció fenntartásának alapja az elérendő célok világos megfogalmazása, mely a későbbiekben aztán a szemünk előtt lebeghet. Kutatások is bizonyítják, hogy hajlamosabbak vagyunk tartani magukat a kitűzött fitnesz célunkhoz, ha versenyezhetünk másokkal, mely az aktivitáskövető applikációk és az okosórák korában pár kattintással megvalósítható.

A kulcs: többször kevesebbet!

Tóth Dávid világbajnok, olimpiai ezüstérmes kajakozó, miután visszavonult a versenyzéstől, az evezőt futócipőre cserélte. Sűrű napirendjébe igyekszik hetente minimum kétszer beiktatni a futást, és másoknak is ezt tanácsolja. Dávid szerint, ha nincs meg a kellő edzésinger, akkor a fejlődés is elmarad. Sokan helytelenül a rendszerességet a kevesebb, de hosszabb futással próbálják meg kompenzálni, melynek eredménye az izomláz lesz. Szánjunk időt a sporttevékenységeink megtervezésére, ha kell, írjuk be a naptárunkba. Szabadban történő futáshoz válasszunk az időjárásnak megfelelő futócipőt és speciális futóruházatot, mely elvezeti a nedvességet, ezzel megelőzve a meghűlést.

Testre és lélekre hangolódva

A jóga egy olyan mozgásforma, mely a test mellett a lélek egészségét is szem előtt tartja. Szappan Petra (Petraflow) jógaoktató megfogalmazásában a jóga a szabadság művészete. Egy önismereti út, ami segít könnyebben kapcsolódni önmagunkhoz és a minket körülvevő világhoz. A jógának több irányzata elérhető, így mindenki megtalálhatja a saját személyiségéhez passzoló intenzitást. A jógaruházat kiválasztásánál a legfontosabb a rugalmasság, és törekedjünk arra, hogy elegendő mozgásterünk legyen az adott darabban. Válasszunk akár élénk, akár pasztellszíneket, a lényeg, hogy örömmel viseljük sportruháinkat, úgy még nagyobb kedvünk lesz mozogni!

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.