Baj van a házasságoddal, vagy csak képzelődsz?

A házasság örökre szól, azzal akit választottál, és szeretsz. De mi van, ha ő mégsem így gondolja? „Tudod, így, 20 év házasság után azért nem úgy működnek már a dolgok. Ugye érted?” – kérdi tőlem egy ismerősöm.  „Nem. Miről van szó?” – kérdezek vissza, mert érteni akarom a többértelmű megjegyzést. – Takács Péter vendégszerzőnk írása.

– „Már nem vágyom úgy a feleségemre, eltávolodtunk egymástól. De ez ennyi idő után mindenkivel így van.”

– „Nem. Nekünk az évek alatt egyre jobb lett a kapcsolatunk.” – Az ismerősöm csak néz, és látszik rajta, hogy el sem tudja képzelni ezt a lehetőséget.

Mikor kezdj el gyanakodni, hogy baj van a házasságoddal?

Naivitás azt várni a másiktól, hogy csak úgy szeretni fog minket bármi áron. Nem elég megszerezni a másik szeretetét, és bizalmát, azt meg is kell tartani. Minden párkapcsolati nehézség ott kezdődik, hogy elfelejtesz kommunikálni a pároddal. Megmaradtok a házastársi logisztika szintjén (ki veszi a kenyeret, és ki fizeti be a számlát). Valamelyikőtök, vagy akár mindketten visszahúzódtok a saját váratokba, és kommunikáció hiányában igyekeztek kitalálni, hogy mit gondol a másik. Azaz arra vállalkoztok, ami garantált kudarcra van ítélve: a gondolatolvasásra.

A házasságban nem akkor jönnek a bajok, amikor beüt a krach, hanem akkor, ha nem tudjátok megbeszélni, hogy ki hol tart, mit érez, merre szeretne menni. Nem meritek, vagy tudjátok kimondani azt, ami bánt. Őrlődtök, és közben azon csodálkoztok, hogy a másik nem érti a problémáitokat.

Akkor kezdj gyanakodni, hogy bajban van a házasságod, amikor elfelejtesz a pároddal kommunikálni. A veszekedések, külön utas megoldások már emiatt a kommunikáció hiány miatt alakulnak ki.

Fotó: stefamerpik / freepik.com

Amikor megmagyarázzuk magunknak, hogy minden rendben, pedig nem

Mivel a szeretet ettől még erős, de érzed, hogy nem találod a másikhoz a kulcsot, könnyen beleeshetsz a második csapdába: azzal áltatod magad, hogy minden rendben van. Rákérdezel. Lehet, hogy a párod nem beszél a problémáiról, de te nem elégedhetsz meg azzal, hogy ő ilyen. A kimondatlan problémák a legkomolyabb aknák a házasság mezején.

Sejted, hogy nincs minden rendben, de azzal, hogy rákérdeznél lehet, hogy magadra szabadítod az összes problémát? Az biztos, hogy minél jobban húzod az időt, annál nagyobb problémahalmazt szabadítasz magadra. De nem butaság, vagy gyengeség terel az önáltatás irányába, hanem a saját szorongásaid, és félelmeid.

A környezetünk sejti, és ez számít?

Attól függ. Ha erős benned a megfelelési vágy a környezet felé, akkor számít. De hozzájuk igazodni, az ő vélt vagy valós megítélésüket figyelembe venni nem más, mint a házasság harmadik csapdája. Akárki az, akinek megpróbálsz ilyen helyzetben megfelelni, sosem lehet annyira bennfentes, mint te és a párod. 

Van azonban olyan eset, amikor igenis számít, hogy ők tudjanak a problémáidról. Ez a lelki/ fizikai/ szexuális bántalmazás. Amennyiben ebben a helyzetben vagy, kötelező segítséget kérned.

Fotó: cottonbro studio / pexels.com

A gyerekünk mennyire érzékeli?

Számtalanszor mondják a szülők, hogy a gyerek előtt ők soha nem veszekednek. De mivel a gyerek minden idegszálával a szülei felé fordul, teljesen mindegy, hogy mi lát valójában, a lényeget érti. Egy külföldi-magyar vegyesházasságból született gyerek 1,5 évesen magában játszott. Egyszer csak megszólalt: „Apa és anya nem szeretik egymást.”

A gyerekeid elől nem tudod elpalástolni a problémát. Sőt nem is kell. Ők megoldást akarnak látni, nem színjátékot. Ettől lesztek hitelesek.

Mikor hova fordulj segítségért?

Bármilyen párkapcsolati probléma megoldását az önmagaddal való munkával tudod kezdeni. Csak megerősödött önbizalommal, önszeretettel lehet kezelni a házasságban kialakult válsághelyzeteket. 

Abban az esetben, ha még nincs vihar, csak gyűlnek a felhők, a párod legyen az első, akivel megosztod az aggodalmaidat. Amennyiben úgy érzed, hogy ez (bármilyen okból kifolyólag) nem vezet messzire, vonj be olyan barátokat, akik hitelesek a saját életükben.

Ha a szüleidtől feltétel nélküli szeretet kaptál, jó kapcsolatod van a testvéreddel, ők is a segítségedre lehetnek. De tudd, hogy egy külső szemszögből vizsgálódó szakember még többet lendíthet az ügyön.

Ne felejts el olyan lehetőségeket keresni, ahol feltöltődhetsz lelkileg, és fizikailag. Tanulj, képezd magad. ismerj meg olyan stresszoldó lehetőségeket, amelyek akkor is működnek, ha nincs melletted senki.

Komoly nehézségek esetén pedig kezdjetek párterápiába, hogy értsétek kettőtök dinamikáját, és eszközöket kapjatok azok megoldására.

Nincs lehetetlen helyzet, csak bízz magadban és a párodban!

Takács Péter

Életmód-tanácsadó

16 éve foglalkozom stresszoldással. Főbb témakörök, melyek téged is érdekelhetnek: válás feldolgozás, házasság megmentés, párkapcsolati kommunikáció, szülői elidegenítés, szülő gyerek kapcsolat javítás.