Biztos, hogy tudok változtatni?

– Én már öreg vagyok ehhez, nem akarok változtatni.
– És jól érzed így magad?

– Nem. De már nem akarok kompromisszumokat kötni, ahogy múlik az idő, egyre inkább érzem, hogy nem megy a változás.

Ilyenkor szokott érkezni a szorongás, rossz alvás, túlgondolás, vagy valamely függőség. Akár munkába menekülés, sportba menekülés, vagy a közösségi oldalak túlzott használata. Mert kell a visszaigazolás, kell a megerősítés, hogy élek. Behálóztam magam a pótcselekvésekkel, hogy ne kelljen szembenézni azzal, hogy valami nem megy. Vagy nem úgy megy, ahogy annak idején elképzeltem.

Hordozzuk a sok sebet, sérelmet, csalódást, mondatokat, melyek béklyóként kötnek ahhoz az illúzióhoz, hogy minden rendben van. Boldog vagyok. Mosolygok a világra, miközben érzem, hogy ez így nincs rendben. Sietek, futok, menekülök, és megnyugtat, hogy másnak sem megy. De ez is csak ideiglenes, mert a lelkem mélyén tudom, hogy ettől nem változik meg az életem. 

A bőröndömet ki kéne nyitni, és szembenézni azzal, hogy mi van benne. Mit pakoltam bele, amitől olyan nehéz.

Fotó: Juila Avamotive / pexels.com

A változtatás nincs korhoz kötve. A változtatás nem más, mint DÖNTÉS kérdése. És aztán a cselekvés hozza meg a várt eredményt. A vágy, a „de jó lenne, ha” kezdetű mondatok egyre távolabb visznek a döntéstől és a cselekvéstől. 

Változtatni jó, csak nem mindig érezzük így. A félelem az ajtóban leselkedik, és néha visszaszorít oda, ahonnan indulni készülünk. Ha átlépjük, túllendülünk rajta, akkor igazi kalandokban lehet részünk.

Áttörni azt a falat, ami fogva tart, mindig felemelő érzés. Bármikor megteheted, nem köthető korhoz, nem idő kérdése. 

Hogyan érdemes kezdeni?

  1. Döntsd el, hogy változtatni szeretnél, és tarts ki a döntésed mellett. 
  2. Játssz el a gondolattal, hogy ha így folytatod, minden változtatás nélkül, hol fogsz tartani 2-3 vagy akár 5 év múlva?
  3. Figyeld meg az érzéseidet, hogy biztosan ezt akarod-e?
  4. Írd le, hogy mi a jó abban, ami most van, milyen előnyöd származik abból, amiben épp vagy? Bármilyen nehéz helyzetben is legyél, írd le, hogy mi a jó benne? Meglepő felismeréseid lehetnek.
  5. Írd le a legnagyobb félelmed ami visszatart attól, hogy változtass!
  6. Gondolj a helyzetedre úgy, mintha egy jó barátod mesélné. Mit tanácsolnál neki?
  7. Ha döntöttél, írd le a döntésed, és nézd meg minden nap. Érezd, hogy van erőd megtenni, van erőd kitartani a döntésed mellett. 
  8. Legyen egy kép a gondolataidban, amit el szeretnél érni. Ha elgyengülnél, mindig hívd elő ezt a képet, és tudd, hogy sikerülni fog, amit elterveztél. Higgy benne! Hidd el, hogy képes vagy arra, amin épp változtatni szeretnél. Ne hagy magad, hogy lebeszéljenek róla, ne hagyd, hogy visszasüppedj az ismerős kényelembe!
Fotó: Oleksandr Pidvalnyi / pexels.com

A csoda mindig az ismeretlenben történik meg. Az ismerős helyzetek ismerős eredményeket hoznak, és ismétlődő köröket, mintákat erősítenek. Cseréld le a negatív hitrendszeredet, tiszteld és szeresd magad annyira, hogy elindulsz azon az úton, ami a boldogság felé vezet.

Olvass motiváló könyveket, idézeteket, amíg meg nem erősödsz önmagadban. Minden áldott nap tegyél azért, hogy lendületben maradj. Minden nap legyen egy új nap és egy új lehetőség arra, hogy az önsajnálat helyett az önszeretetet választod. 

Fotó: Wellington Cunha / pexels.com

Olyan ez, mint a tánc. Képzeld el, hogy a földön ülsz. Valaki odalép hozzád, hogy táncolni szeretne veled. Ott kell legyen benned a szándék, hogy te is táncolni szeretnél. Ehhez először fel kell emelkedned.

Meg kell mozdítani a régóta nem használt izmaidat. Új pozíciót kell felvenned, ami az üléshez képest igencsak más. Stabilan kell állnod, hogy ne a partneredre támaszkodj tánc közben. Végig hinned kell benne, hogy tudsz táncolni, és képes vagy rá, annak ellenére, hogy régóta ültél a földön.

Majd érezned kell a ritmust, ami mozgat. Ha engeded, áramolni fogsz vele együtt. És onnantól nincs megállás.

Elkezded élvezni testeddel, lelkeddel együtt. Öröm jár majd át, és mérhetetlenül büszke leszel rá, hogy megtetted azt a bizonyos első lépést.

Lépj, mozdulj, táncolj, élj!

Szeretettel várlak Tánc és Önismeret programomon, ha elakadtál!

Avatar photo
Farkas Renáta

Művészeti Terapeuta, Táncoktató

A legszebb táncot Életnek hívják, és Önmagaddal táncolod. A tánc, a zene, és rajzolás segítségével azon dolgozom, hogy a szabadságát vesztett léleknek utat mutassak. Megmutatom, hogyan tudod magadat az öröm állapotába táncolni, rajzolni, és felszabadítani lelked madarát, mely arra vár, hogy Téged szolgáljon.