A kis nassolnivaló kiflik nálunk gyakran szerepelnek édességként – ha édes a töltelék -, de sós formában – kolbászkrémmel, sajttal – is az utolsó darabig elfogy reggelire, tízóraira, uzsonnaként… A töltelék más is lehet, akár gesztenye is, vagy amit éppen szeret a család. Próbáljátok ki!
Hozzávalók
A tésztához:
- 56 darab kiflihez
- 50 dkg finomliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 1 tojás
- 10 dkg olvasztott vaj
- 4 dkg kristálycukor
- 1 csipet só
A túrós töltelékhez:
- 40 dkg tehéntúró
- 10-12 dkg kristálycukor ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dkg búzadara
- 5 dkg mazsola
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál tej
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
Elkészítés
A tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk az élesztőt. Az átszltált Iisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a vajat, tojást, majd a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk a tésztát. Lágy, de ne ragacsos tészta legyen! Liszttel vagy pici tejjel korrigáljuk a megfelelő átlag eléréséhez. Az összegyűrt tésztát letakarjuk félretesszük addig, amíg összekeverjük a tölteléket. Nem kell keleszteni.
A töltelékhez az előzőleg megmosott, 1 evőkanál tejben áztatott mazsolát lecsopogtetjük, majd hozzáadjuk a túróhoz és a többi hozzávalóval együtt összekeverjük. A tésztát 7 egyenlő gombóccá formáljuk, egyenként kinyújtjuk kör alakúra, vékonyra. Mindegyiket 8 egyforma háromszögre vágjuk, a háromszögek szélesebb részére teszünk egy fél evőkanálnyi tölteléket és feltekerjük, kiflivé formáljuk.
Sütőpapíros tepsire tesszük a kiflíket, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!) A megsült kifliket még melegen meghintjük porcukorral.
Forrás: egyszerugyorsreceptek.com