Így csökkenthetjük a konyhai és a háztartási gépek energiafelhasználását

Az energiaárak emelkedése és a rezsicsökkentés feltételeinek változásai miatt valószínűleg sok magyar háztartásban mindennapi témává válik egyes konyhai gépek, vagy háztartási gépek energiafelhasználása. Íme néhány hasznos tipp annak érdekében, hogy optimalizálni lehessen egyes nélkülözhetetlen háztartási gépek áramigényét. 

Porszívózás energiatakarékosan 

A porszívók azok közé a készülékek közé tartoznak, amelyek hetente legalább egyszer használatban vannak. Az, hogy mennyi ideig üzemelnek egy-egy takarítás alkalmával, az nagyban függ a lakás alapterületétől, valamint a porszívózni kíván felületektől. „Éppen ezért érdemes odafigyelni arra, hogy kisebb szívóerőt igénylő felszíneken, így például járólapokon, PVC-padlókon ne használjuk a készüléket a maximumon. Ammenyiben a porszívó rendelkezik szívóerő-állítási lehetőséggel, akkor éljünk vele, mert így kevesebb áramot fog felhasználni” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA Divíziójának vezetője. 

A hatékonyabb üzemeltetés érdekében mindig az adott felülethez illő porszívófejet csatlakoztassunk a készülékhez. A turbó vagy a normál szívófejjel például a padlószőnyegek, vagy a sűrű szövésű szőnyegek takarításához való, míg a padló fejjel a járólapokat, vagy laminált padló tisztítható meg a szennyeződésektől. 

Kisgépek okosan

A konyhai kisgépek közül az egyik legenergiaigényesebb készülék a vízforraló, amelyből 1100-2200 W teljesítményű változatok lelhetők fel a piacon. Ez persze érthető, hiszen ezeknek a készüléknek rendkívül rövid idő alatt kell 60-90 Celsius-fokos hőmérsékletű vizet előállítaniuk. A gazdaságos energiafelhasználás érdekében érdemes lehet mindig csak annyi vizet melegíteni bennük, amennyi szükséges. Egyes példányoknál már 0,5 liternyi vizet is fel lehet forralni, nem kell feltétlenül a maximum szintig tölteni a készüléket. Fontos továbbá odafigyelni arra, hogy rendszeres időközönként ki legyenek vízkőtelenítve, mert a lerakódások ronthatják a vízmelegítés hatékonyságát. 

Melegítés? 

Az ételek melegítése ugyancsak hozzátartozik a mindennapos konyhai feladatokhoz. Éppen ezért, aki nem árammal fűt, az inkább a mikrohullámú sütőt vegye igénybe az ételek melegítéséhez, ne pedig a gáztűzhelyet. Ezzel nemcsak időt, hanem energiát is lehet megtakarítani, hiszen egy átlagos mikrohullámú sütő 700-900 wattos teljesítménnyel rendelkezik. „Fontos ugyanakkor figyelni arra, hogy általában inkább a közepesen alacsony, vagy a közepes energiafelhasználási szinten melegítsük az ételeket a mikróban, mert ezek a maximálisan elérhető teljesítmény 48-66% százalékát használják fel, de közben hatékonyan melegítik fel az ételeket” – tette hozzá Lucza András. 

Főzésnél pedig érdemes lehet inkább az elektromos kukták tudására és teljesítményére támaszkodni, ezek ugyanis hatékonyabban dolgozhatnak a gáz-, illetve a villanytűzhelyeknél. „Egy 4 literes edénnyel és legalább 10-16 féle főzési programmal rendelkező 1100 W teljesítményű kukta elegendő lehet egy 4-6 fős család számára” – emlékeztetett a szakember. 

A konyhai és a háztartási gépek energiafelhasználása tehát a megfelelő odafigyeléssel érdemben csökkenthető, ami idővel a villanyszámlát is meglátszik majd.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.