Ha hétvége, akkor nálunk mindig adag sós sütemény, ropogtatni való, vagy pogácsa. Ma egy olyan finom receptet hoztunk, ami mindenki kedvence és amiből képtelenség eleget csinálni.
Hozzávalók
- 60 dkg liszt,
- 2 tojássárgája,
- 1 evőkanál só,
- 2 dl tejföl,
- 25 dkg tehéntúró,
- 15 dkg juhturó,
- 25 dkg olvasztott margarin, vagy vegyesen zsirral,
- kb. 20 – 25 dkg reszelt sajt,
- 3 dkg élesztő,
- 1 dl tej (hozzá egy kis cukor és liszt)
- + 1 tojássárgája a lekenéshez
Elkészítés
1 dl langyos tejben kis cukorral, liszttel 3 dkg élesztőt felfuttatunk. Egy nagy tálban 2 tojás sárgáját 1 ek. sóval, 2 dl tejföllel, 25 dkg tehéntúróval, 15 dkg juhtúróval, 25 dkg olvasztott margarinnal (vegyesen) simára keverjük.
Ebbe mehet bele az élesztő és a 60 dkg finomliszt. Gyúrjuk össze (lágy tésztát kapsz), és kelesszük fél órát. Nyújtsuk ki, szórjuk meg sajttal és tekerjük fel mint a piskótatekercset.
Hagyjuk kelni 30 percet, majd nyújtsuk ki kb. 1.5 cm vastagságúra, szaggassuk ki tetszés szerinti pogácsaszaggatóval, helyezzük őket sütőpapíros tepsire, kenjük le tojássájával, szórjuk meg a tetejüket sajttal és előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 20-30 percig süssük.
Erika Krauszné receptje
Forrás: egyszerugyorsreceptek.com