Mi van, ha stagnál a diéta?

A fogyókúra és az edzés elkezdését követően gyorsan lemegy néhány kiló, de aztán nem mozdul semerre sem a mérleg nyelve? A diéta ellenére is stagnáló súlynak több oka is lehet.

Ami fontos, hogy érdemes az étrendedet és az edzéstervedet is alaposan megvizsgálni, ugyanis mindkettő lehet hibás, de akár háttérben megbújó egészségügyi probléma is okozhat stagnálást! Ez utóbbihoz egy teljes vérképet és vizelet vizsgálatot mindenképpen el kell elvégeztetni – ez egyébként megelőzés céljából is érdemes évente egyszer, akkor is, ha nincs semmi tünetünk és nem diétázunk éppen.

Ha az étkezési szokásaid átvizsgálása során úgy érzed, hogy a napi kalóriabeviteled meghaladja a szükségletedet, esetleg túl sokat nassolsz, próbáld csökkenteni az energiabeviteledet, de mindenképp fokozatosan, szélsőségektől mentesen, az adottságaidhoz és edzésterhelésedhez igazítva!

Az is átlendíthet a holtponton, ha az étkezések gyakoriságán változtatsz.

Minimum 2-3 óra teljen el az egyes étkezések között. Az édesített italokat is kerülni kell, inkább tiszta vizet fogyasszunk, napi 2-3 litert minimum, nyáron akár ennél többet is ajánlott a fokozott izzadás miatt!

A következő tippem: Gondold újra az edzéstervedet! A szakemberek szerint átlagosan napi 30 perc mozgás az ajánlott, szinte minden egyes nap. Ha a fogyás a célod, akkor emelned kell a sportra fordított időt. Súlyzós edzések beiktatásával növelni tudod az izomtömeget, és végeredményben több kalóriát égethetsz el.

Legyél aktívabb a hétköznapokban is! Tedd le az autót, és sétálj többet, esetleg tölts több időt a kerti munkával. Mindegy, hogy mit csinálsz, a lényeg, hogy többet mozogj, így több kalóriát fogsz égetni. Ha semmiképpen sem tudod elérni az kijelölt célsúlyt, konzultálj a háziorvosoddal vagy egy dietetikussal, a szakemberek tanácsai segíthetnek a továbblépésben.

És a LEGFONTOSABB: ha mentálisan nem állsz készen, akkor nem lesz változás… Örülj minden kis sikernek és semmi ne tántorítson el a célodtól!!

Gyöngyösi Szilvia

Felnőtt képzési szakértő, sport és egészség mentor

A mozgás szeretete egész életemben elkísért, igyekszem ezt hirdetni tanítványaimnak is, 2018 óta működő online fitness és szépség iskoláimban! Saját változókori problémáim megoldására megalkottam a MyEatrend táplálék-kiegészítőket, melyek már többezer Nőnek segítettek újra formába lendülni. Első könyvemben megírtam az első 50 évemet, vállalkozásaim, kapcsolataim, gyermekeim, sikereim és kudarcaim történetét. Remélem, nektek is tudok segíteni.