Pénzjegyek – 2. rész

Előző cikkemben már beszámoltam pár különleges bankjegyről, most a listát folytatva, újabb 5 egzotikus ország papírpénzéről olvashatók érdekes tények.

Kenya

A bal felső sarokban az ország címere, két oroszlán tart egy kelet-afrikai pajzsot, szimbolizálva a szabadság védelmét és az egységességet. Az épület a Nairobiban található Kenyai Nemzetközi Konferencia Centert ábrázolja. A háttérben a Mount Kenya, előtérben pedig egy kenyai vezetőről mintázott szobor. A másik oldalán megújuló energia, mint a szél, a geotermikus energia és a napenergia bemutatása van, mivel Kenya elkötelezett a tisztább és zöldebb bolygóért. Az 50 KES 150 Ft-ot ér ma nagyságrendileg.

Katar

A bankjegyeken az emír, Hamad bin Khalifa Al Thani aláírása látható. Érdekesség, hogy a katari riyal rögzítve van az USA dollárhoz, amelynek mindenkori árfolyamváltója 3,6415. A pénz hátoldalán Katar nemzeti madarai láthatóak: búbospacsirta, gyugyalag és a homoki lile. 1 QAR napjainkban kb. 84 Ft összegnek felel meg.

Malajzia

Az elülső képen Malajzia nemzeti virága a hibiszkusz rózsa látható, mellette jobbra pedig a Malaya (ma már malajzia) Szövetség első államfője, Tuanku Abdul Rahman Ibni Al-Marhum Tuanku Muhammad (1895-1960). A hátoldalon a trandicionális Wau bulan, ami nagyjából a papírsárkány megfelelője. Virágmotívumokkal díszitik, és ünnepségek alkalmával eregetik őket a levegőben. 1 MYR napjainkban 72 Ft-nak felel meg.

Maldív-szigetek

A dhivehi, azaz maldív nyelven olvasható bankjegyen elöl látható egy kisfiú, ahogy felmászik a pálmafára. Mellette balra férfiak és nők egy csoportja tradícionális zenét játszik az ún. Boduberu dobokon. Érdekesség, hogy a maldívok muszlimok, így a nők hajukat eltakarják kendővel, mégis, a képen a nők haja szabadon van. A bankjegy hátsó oldalán a legrégebbi Boduberu dob látható, amelyet ma a Nemzeti Múzeumban lehet megtekinteni Maléban. A legkisebb bankjegy az 5 rúfija, ez a 10 MVR 200 Ft-ot ér napjainkban.

 Új-Zéland

A bankjegy különlegessége, hogy nem papír, hanem vízálló műanyagból készül és a hologramos ábrát átlátszó felületre nyomják. Elöl Sir Edmund Hillary képe látható, aki új-zélandi hegymászóként részt vett a 9. brit hegymászó expedícióban 1953-ban és az elsők között volt, akik elérték a Mount Everest csúcsát. A hátsó oldalon látható Új-Zéland egyik különleges madara, a hoiho, azaz a sárga-szemű pingvin. Ma már sajnos nagyon kevés egyed él belőle, ezek főként Új-Zéland déli szigetének keleti és dél-keleti felében. A New Zealand alatt olvasható Aotearoa felirat az őslakosok maori nyelvén jelenti Új-Zélandot, szószerinti fordításában „Hosszú fehér felhő földje”. Ez az 5 NZD ma körülbelül 1013 Ft-ér.

Szöveg: Szabó Petronella a petrazworld.com útiblog szerzője