Színtípusok – Hideg Tél

Előző színtípusokról szóló cikkemben is említettem, hogy a színtípusokat 4 fő csoportra tagoljuk, ezek a Tavasz, Nyár, Ősz és Tél, amiket további 3-3 altípusra osztunk. Így összesen 12 színtípust különböztetünk meg.

A Tél színtípusok közül, a Hideg Tél, a nevéhez híven valóban a leghidegebb. Legszebb színei szinte fagyosak, színkombinációi mértékletesek.

Forrás: Empatik Stílus

A Hideg Tél színtípusba tartozó hölgyek többnyire kék vagy zöld szeműek és világos, hideg tónusú bőrük a hideg lilák, kékek, rózsaszínek mellett ragyog fel. Dekoratívak a kontrasztos fekete-fehér összeállításokban és a monokróm kettősökben, mint a világoskék királykékkel, világos zöld fenyőzölddel. Hidegebb pirosban (ferrari piros) pedig rendkívül szexi hatást keltenek. Na jó, király kékben is. 🙂

Forrás: Pirityi Éva – színtanácsadás.hu, pinterest.com

A Hideg Tél típus valóban idézi a fagyos természetet. Hűvösen elegáns, de még a bujaságában is van valamiféle visszafogottság.

Forrás: pinterest.com, pantone.com

A Hideg Telek különleges tulajdonsága, hogy minél hidegebb egy szín, annál harmonikusabb hatást keltenek benne. Legszebb színük; a rózsaszín, pink, ibolya, levendula lila, bíborvörös, királykék, ultramarin kék, fenyőzöld, smaragdzöld, a citromsárga és ezek jeges árnyalatai. Elegáns a hófehér, szürke, fekete kombinációkban és az ezüst szettekben.

Híres Hideg Telek

Az itt felsorolt Hideg Tél színésznőkkel szeretném érzékeltetni, hogy különböző színtulajdonságokkal és karakterjegyekkel rendelkező hölgyek is tartozhatnak ugyanebbe a színtípusba. Az fekete hajú és zöld szemű, kifejezetten kontrasztos Jennifer Connelly, a sokkal lágyabb hajszínű, zöldesbarna szemű Kristin Davis, az átható kékszemű, mégis finom színhatású Marillon Cotillard és a barna szemű, sötét hajú végzet asszonya, Chaterine Zeta Jones.

Képek: Jennifer Connelly, Kristin Davis, Marillon Cotillard, Chaterine Zeta Jones Forrás: pinterest.com

Jellemző színek

A Hideg Tél színpaletta a kifejezetten világos hideg színektől a sötét hideg színekig terjed. A 3-féle tél típus palettája közül ez a leghidegebb és a legvisszafogottabb. A Hideg Tél hölgyek öltözékében előnyös, ha az alábbi paletta élénk színeiből 1, maximum kettő jelenik meg, míg a törtebb színekből a 3-as kontrasztok alkalmazása is izgalmas szetteket eredményez. Az alábbiakban fogok még rá példát hozni.

Forrás: Empatik Stílus

Fekete és fehér

A Hideg Telek eszköztára látszólag kisebb, mint az Élénk Tél és a Sötét Tél színtípusé, de pont ezt tudja aduként kijátszani. A minimalizmus, a fekete-fehér néhol egy minimális élénk színnel senkinek sem áll olyan jól, mint a Hideg Télnek. A geometrikus motívumok különösen mutatóssá teszik és stílusban is passzolnak ehhez a típushoz.

Forrás: pinterest.com

Ezüsttől a szürkéig

Papírforma szerint ha ezüst, akkor legyen csillogós, fényes. Ugyanakkor találkoztam már olyan Tél típussal, aki személyiségéből adódóan a selyem fényű, visszafogottabb darabokat és a matt szürkét részesítette előnyben. Ebben az esetben viselhet fényesebb kiegészítőket, vagy kombinálhatja feketével a visszafogottabb darabokat. Ilyen módon hasonlóan kontrasztos hatás érhető el.

Forrás: pinterest.com

Egyszínű összeállítások

A Hideg Tél eleganciájához hozzátartoznak az egyszínű összeálllítások és az egy-egy színen belüli világos-sötét kontrasztok. Halvány színek esetén különösen izgamas hatást keltenek a fényes vagy csillogós anyagok matt textilekkel kombinálva. Ezek a színek természetesen minden esetben hidegek.

Forrás: pinterest.com

Színpárok

A Hideg Tél típusnak kifejezetten jól áll mind a franciás, mind a tengerész stílus, azaz a kék-fehér-piros színpárosítások illetve ennek piros helyett finom pinkkel, rózsaszínnel kombinált verziója. Az élénk hideg színek és az erősebb hideg pasztelek kombinációi is izgalmas szetteket eredményeznek.

Forrás: pinterest.com

Ha kicsit szeretnénk tágítani a lehetőségeket, az Élénk Tél, a Sötét Tél és a Hideg Nyár irányába érdemes indulni, azaz kicsit élénkebb, sötétebb, illetve világosabb összeállításokkal is lehet kísérletezni.

Forrás: pinterest.com

Ékszerek

Az ékszerek közül elsősorban a fényes ezüst, a csillogós kövekkel díszített, illetve a hideg színekből készült geometrikus formák a legharmonikusabbak a Hideg Tél számára. Hazai ékszermárkákból válogattam ezúttal is.

Forrás: evaremenyi.com, luizajewels.com, czokildi.com, vandaferencz.com, inventinocollections.com

Bár a Hideg Tél mozgástere látszólag szűkebb, hiszen a meleg színek az ő ruhatárába illeszthetők be a legnehezebben, mégis megannyi előnnyel rendelkezik elegancia és dekorativitás terén.

Nyitókép: pinterest.com
Szöveg: Szemán-Fülöp Edina, stílustanácsadó, design manager – http://empatikstilus.hu
Még nincs hozzászólás

Hozzászólások lezárva