Tejmentes „túrós” sütik karácsonyra? Megoldható!

Lehetséges tejmentes, „túrós” sütiket fogyasztani karácsonykor is! Ráadásul paleo, diétás és fitt is lesz, hála annak, hogy a 100%-ban tojásfehérjét tartalmazó ToTu termékek amellett, hogy nem tartalmaznak laktózt és tejfehérjét, szénhidrát és zsírtartalmuk sincs.

„Egyre többen használnak különböző okokból tejtermék helyettesítőket. Ez fokozódik karácsonyhoz közeledve, hiszen attól függetlenül, hogy sokan a tej valamely alkotójára érzékenyek, a tejtermékek a karácsonyi édességeknek is szinte kivétel nélküli fontos alkotói. Szerencse, hogy ma már a tejfehérje allergiások, laktózérzékenyek, sportolók, diétázók, paleosok is ugyanolyan ízgazdaságban ünnepelhetik a karácsonyt mint családtagjaik.” – mondta Dr. Németh Csaba, fejlesztési vezető.

Azonban azoknak sem kell aggódniuk, akik az ünnepnapokat nem a konyhában kívánják eltölteni, hiszen nagyon finom „mentes” sütemények is készülnek a tojásfehérje-alapú tejtermék helyettesítőkből, melyek a kiskereskedelemben is könnyen hozzáférhetőek.

Oltványi Zsolt, Magyarország valószínűleg legismertebb „mentes” sütemény gyártója szívesen dolgozik a ToTu-val, mint alapanyag: „Üzemünk 2013-óta működő glutén-, tej- és hozzáadott cukormentes termékek gyártására specializálódott cukrászati és pékipari termelő és értékesítő családi vállalkozás. Országosan több mint 100 egységben elérhetőek termékeink. Bio boltok, cukrászdák, éttermek, kávézók és rendezvényszervező egységek egyaránt nyitottak az egészségtudatos termékek értékesítése területén. Külföldre szállítunk sokkolt-fagyasztott születésnapi tortákat olasz ügyfelek részére, Magyarországon is több üzletben is elérhetőek termékeink. Több éve dolgozunk ToTu-s termékekkel, amelyek egy kis citrom és cukorhelyettesítő hozzáadásával az édesipari termékeinkben tökéletesen kiváltja a tejfehérje érzékenységben szenvedők által nem fogyasztható túrót. Pék- és cukrászipari termékek gyártása során egyaránt jól és könnyedén használható egészségtudatos alapanyag sós termékekhez egyaránt.”

Totus meggyes rétes

Hozzávalók

A tésztához:

  • fél csomag réteslap
  • 1-2 evőkanál olaj

A töltelékhez:

  • 25 dkg totu
  • 15 dkg meggy
  • 5 dkg eritrit
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy ennek megfelelő vanília kivonat
  • 3-4 dkg totu krém vagy krém extra
  • 3 dkg búzadara
  • fahéj ízlés szerint

Elkészítés:

A töltelék hozzávalóit kimérjük és villával jól összedolgozzuk. A réteslapot széthajtogatjuk, lefektetjük az első lapot egy tiszta konyharuhára és az egész lapot nagyon vékonyan olajjal lekenjük, rátesszük a következő lapot és ezt is megolajozzuk, majd jöhet a harmadik lap.

Ezután a tölteléket egyenletesen szétterítjük a lapokon, a hosszabbik tőlünk messzebb eső szélénél hagyjuk egy 2-3 cm-es sávot töltelék nélkül, majd óvatosan a konyharuha segítségével tekerjük fel a rétest. Kiolajozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, a tetejét megkenjük olajjal és sütőtől függően 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűlt szeletelhetjük.

További receptek: capriovus.eu