Tippek hogyan rendezd be étkeződet!

A hideg időben most már egyre jobban beszorulunk a benti helyiségekbe, ráadásul jönnek az ünnepek is amikor a főszerep sokszor az étkezőé, ahol elfogyasztjuk jó társaságban a finom ételeket.

A legpraktikusabb ha az étkező a konyhához közel esik, így a lakomát nem kell az egész lakáson átmanőverezni, hanem egyből tudjuk tálalni. Étkezőtökhöz nincs szükség másra, csak egy megfelelő asztalra, kényelmes székekre és jó világításra, még egy tálalószekrény is jöhet ha van neki elegendő hely. Most pedig néhány tippet osztok meg, amelyek segítenek előre gondolkodnotok ha átalakítást terveztek ebben a helyiségben.

Lehet nem gondoltátok, de a kerek alakú asztalnak nagyobb a helyszükséglete, mint a szögletes társainak, így kisebb helyre jobban ajánlott a szögletes formájú.

Fotó: Spacejoy/Unsplash, Carrie Hays/Unsplash

Praktikus dolog kihúzható asztalt használni, ha általában kevesen használjátok, viszont ha jönnek a vendégek, akkor nem kell szorongani, mert ki tudjátok nyitni.

Fotó: Bonami.hu
Fotó: Alona Gross/Unsplash

Az asztal lábakra/lábra is érdemes figyelni, hogy kényelmes legyen a lábadnak, mivel állhat négy lábon vagy középen is lehet egy masszív központi láb, pont mint a fotón.

A székek anyaga mindig központi téma. Ha ragaszkodtok a kárpitozott székhez, akkor vagy letörölhető anyagút válasszatok vagy érdemes foltvédelemmel ellátni. Léteznek olyan székek is, amelyeknek huzata levehető és kimosható, gyermekeknél ez utóbbi kifejezetten ajánlott. Íme egy példa a kárpitozott székekre.

Azt gondolnánk, hogy a székeknek egyformáknak kell lenniük, de nincs így! Manapság nagyon trendi ha különböző anyagú, formájú, alakú székeket használtok, ettől lesz igazán egyedi étkezőtök. Praktikus tipp, hogy mindig próbáljátok ki a széket üzletben, mivel online rendeléskor nem derül ki ha kényelmetlen, így pénzt és időt spórolhattok meg.

Fotó: Bonami.hu

A székeket az egyik hosszabb oldalon paddal is lehet helyettesíteni. Ha nincs elég helyetek a székek kihúzására, akkor érdemes ezen az opción elgondolkodni. Itt kerekasztalnál láthatjátok, de így is jól működik.

Fotó: Spacejoy/Unsplash

Fontos, hogy jól lássuk a levest az asztalon :-), így én a mennyezeti belógatós lámpa híve vagyok. Az a jó ha a helyét előre meg tudjátok tervezni, így pont a közepére fog belógni. Pályafutásom alatt jópárszor előfordult, hogy az étkezőasztal fölötti kiállás helyén már nem tudtunk változtatni, viszont vannak olyan lámpacsaládok, amelyek pont ilyen jellegű helyzeteken tudnak segíteni és ezt ízlésesen megoldani. Egy vagy akár több lámpát is belógathattok az étkezőasztal fölé, a lényeg, hogy megfelelő mennyiségű fényt bocsájtsanak ki.

Fotók: Bal oldal: Bonami.hu, jobb oldal: Kónya Hajnalka tervezése (homeideas.hu)

A Ti döntésetek, hogy raktok-e szőnyeget az étkezőasztal alá, külföldön ez nagyon trendi, de ha gyerekekkel éltek nem feltétlenül praktikus tisztán tarthatóság szempontjából még ha a lábatoknak kellemes érzetet biztosít és dekoratív is.

Fotók: Spacejoy/Unsplash

Ami nagyon fontos a tervezésben, hogy elegendő hely legyen az asztalnak és a székeknek is kihúzott állapotban és kényelmesen elférjetek az asztalnál akár hosszabb ideig is és az ülőalkalmatosságotok is komfortos legyen.

Sikeres étkezőtervezést kívánok, ha úgy érzitek segítségre van szükségetek tervezésben vagy akár a bútorok kiválasztásában, keressetek bátran!

Avatar photo
Kónya Hajnalka

Lakberendező

Mottóim egyike, hogy adj többet, mint amit elvárnak Tőled! Fő célom, hogy inspiráljak másokat, és ha ezt éppen az életvitelüknek megfelelő otthon létrehozása kapcsán tudom megtenni, dupla sikert élek meg. Cikkeimet is igyekszem úgy összeállítani, hogy egy-egy témában minél több ötletet adjak olvasóimnak.