Tudós Nők podcast – Dr. Kubinyi Enikő

Az elmúlt 20 évben 54 magyar kutatónő részesült az a „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj”-ben, ami külföldi mintát követve kifejezetten magyar kutatónőket támogat. A vállalat eddig több mint 72 millió forintot osztott szét a hazai tudós nők között. – László Krisztina sorozata

Az alapítók törekvése a díjjal az volt, hogy minél többen megismerjék a tudománnyal foglalkozó nőket támogatva ezzel karrierjüket. A díj kapcsán alakultak már kutatócsoportok, néhány díjazottnak lettek díjazott tanítványai és egy valódi női kutatói közösség alakult ki az országban. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia. A díj nemzetközi szinten is kiemelkedő elismerés, a kutatónők szakmai életében mérföldkőnek számító esemény, az egykori díjazottak közül többen is kaptak már Nobel-díjat.

A mai adásban Dr. Kubinyi Enikő etológusról tudunk meg többet, aki az ELTE Etológiai Tanszékén dolgozik, mint kutató. Nagydoktori fokozatát nemrég szerezte meg, a következő cél a professzori fokozat. Elsőéves egyetemista korában jelentkezett Csányi Vilmosnál, hogy az etológia tanszéken szeretne dolgozni, azóta aktívan részt vesz itt a kutyás kísérletekben, mára egy 20 fős kutatócsoport vezetője. Jelenlegi kutatási témája a társállatok és az ember viszonya. 16 éves kora óta folyamatosan van kutyája, három gyereke is úgy nő fel, hogy a kutya családtagnak számít náluk. Férje a PET kupa szervezője, a család nyaranta a felső-Tisza vidékén gyűjti össze a szemetet, Enikő pedig fotókkal dokumentálja az eseményt. A fotózás ugyanis az egyik hobbija. 

Avatar photo
László Krisztina

Újságíró

László Krisztina újságíró vagyok, a Marie Claire magazin egykori főszerkesztője. 20 éves nemzetközi magazinos múlttal a hátam mögött most saját oldalamon, az antiagingshow.hu-n osztom meg személyes tapasztalataimat. Arra vállalkozom, hogy megfejtsem a kortalanság titkát és bebizonyítsam: bizonyos kor felett is lehetünk sugárzóak, szépek és kreatívok. Szerintem a kortalanság munka, és nem csak kívül, hanem belül is, de lehet ezt jókedvvel csinálni.