Tudós Nők podcast – Dr. Spohn Réka

Huszadik születésnapját ünnepli A „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj”, ami külföldi mintát követve kifejezetten magyar kutatónőket támogat. Az elmúlt 20 évben 54 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, a vállalat eddig több mint 72 millió forintot osztott szét a magyar tudós nők között. – László Krisztina sorozata

Az alapítók törekvése a díjjal az volt, hogy minél többen megismerjék a tudománnyal foglalkozó nőket támogatva ezzel karrierjüket. A díj kapcsán alakultak már kutatócsoportok, néhány díjazottnak lettek díjazott tanítványai és egy valódi női kutatói közösség alakult ki az országban. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia. A díj nemzetközi szinten is kiemelkedő elismerés, a kutatónők szakmai életében mérföldkőnek számító esemény, az egykori díjazottak közül többen is kaptak már Nobel-díjat.

A mai epizód vendége, Dr. Spohn Réka biológus, az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatója, az idei L’Oréal-UNESCO a Nőkért és a Tudományért díj nyertese. Egyetemista kora óta a baktériumok ellenállóképességét kutatja, kollégáival azon dolgozik, hogy megtalálja az úgynevezett szuperbaktériumok, azaz az olyan baktériumok gyenge pontját, amelyekre az eddig kifejlesztett antibiotikumok nem hatásosak. Ha ez sikerül, akkor talán 30 év múlva a szuperbaktériumok által okozott fertőzések nem szerepelnek majd a világ vezető halálozási okai között. Réka szivárványcsaládban él: feleségével két kislányt nevelnek boldogságban és harmóniában, számára a család a legnagyobb érték, éppen ezért felelősségteljes munkája mellett a gyereknevelés és a közös programok ugyanolyan fontosak. 

Avatar photo
László Krisztina

Újságíró

László Krisztina újságíró vagyok, a Marie Claire magazin egykori főszerkesztője. 20 éves nemzetközi magazinos múlttal a hátam mögött most saját oldalamon, az antiagingshow.hu-n osztom meg személyes tapasztalataimat. Arra vállalkozom, hogy megfejtsem a kortalanság titkát és bebizonyítsam: bizonyos kor felett is lehetünk sugárzóak, szépek és kreatívok. Szerintem a kortalanság munka, és nem csak kívül, hanem belül is, de lehet ezt jókedvvel csinálni.