48 éves lett a világsikereket elért magyar teniszezőnő

A mai napon 48 éves Szeles Mónika, vajdasági származású magyar-amerikai teniszező, aki az 1990-es években a világ egyik legjobbja volt, a német ikon Steffi Graf és a cseh-amerikai sztár, Martina Navratilova riválisaként.

Jugoszláv majd amerikai színekben versenyzett, a magyar állampolgárságot 2007-ben vette fel. Újvidéken született, és bár sosem képviselte Magyarországot sportolóként, magyarként tekint magára.
Ötévesen kezdett teniszezni édesapja, Károly irányításával, aki karikaturista volt a vajdasági napilapnál, a Magyar Szónál, és teniszről is készített rajzokat lányának, hogy megnevettesse és motiválja lányát. Ő segítette Mónikát abban is, hogy kidolgozzák játékstílusát: Szeles a fonákot és a tenyerest is két kézzel ütötte. 1985-ben, 11 évesen sorsfordító győzelmet ért el a Junior Orange Bowl elnevezésű utánpótlás tornán Miamiban, ekkor figyelt fel rá az amerikai teniszedző Nick Bollettieri. A következő év elején bátyjával az Egyesült Államokba költözött, hogy a tréner teniszakadémiáján tanulhasson és edzhessen. Bollettieri műhelyében együtt készült például André Agassival is. Kilenc hónap múlva a testvérpár szülei is utánuk költöztek.

Steffi Graf és Szeles Mónika a 90-es években
Forrás: skysports.com

Még amatőrként, 1988-ban, mindössze 14 évesen indult először profi tornán, egy évvel később pedig már együtt turnézott a világkupa sorozatban a teniszvilág sztárjaival. 15 évesen, élete első Grand Slam tornáján, a Roland Garroson döntőbe jutott, ahol kikapott a világelső Steffi Graftól. Első szezonját a világranglista 8. helyén zárta. A következő idényben már végig elképesztő teljesítményt nyújtott. Volt olyan időszak, hogy 36 mérkőzésen keresztül senki nem tudta legyőzni, ezalatt négy komolyabb tornát meg is nyert. 16 és fél évesen a valaha volt legfiatalabb Grand Slam győztes lett, amikor a Garroson legyőzte a világelső Steffi Grafot. A szezon végén már a világranglista második helyét foglalta el. A következő két szezont gyakorlatilag Szeles Mónika uralta. 1991 januárjától 1993 februárjáig 34 tornán indult, ebből 33-ban döntőt játszott és 22 alkalommal győzött is. 1991-ben és 1992-ben is világelsőként zárta az évet. Az 1993-as évet is kiváló formában indította, megvédte előző évben szerzett Grand Slam trófeáját az Australian Openen, Steffi Grafot legyőzve a döntőben, majd egy következő, amerikai nemzetközi tornán Martina Navratilovát győzte le három szettben.

Amikor a pályán megtámadták Szeles Mónikát
Forrás: sportskeeda.com

Ugyanebben az évben Hamburgba utazott egy WTA tornára, ahol a negyeddöntőben egy német Steffi Graf fanatikus, Günter Parche berontott a pályára, és egy csontozókést szúrt Szeles hátába. A férfi úgy vélte, Grafnak kellene a legjobbnak lennie, ő érdemli meg a győzelmet, azért sebesítette meg a nagy riválist. A teniszcsillag fizikailag hamar felépült, mentálisan azonban nagyon meggyötörte az eset, két év múlva tért csak vissza a pályára, és sosem tudta már a régi formáját hozni, bár egy Grand Slam győzelem és egy olimpiai bronzérem a 2000-es, sydney-i ötkarikás játékokon még összejött. 2008-ban akasztotta végleg szögre a teniszütőt.
A háromszoros világbajnok és FED-kupa győztes korábbi világelső sportolónő karrierje során összesen kilenc Grand Slam címet nyert, a teniszvilág nagyjai közül sokan úgy vélik, világrekorder lehetett volna, ha nem késelik meg. 2009-ben, alig egy évvel visszavonulása után beiktatták a Tenisz Hírességek Csarnokába.

Nyitókép: tennisworldusa.org

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.