“Bántalmazott vagyok.” – Szilágyi Liliána megrázó kitárulkozása

„Bántalmazott vagyok. Méghozzá egy olyan ember által, akitől eredendően a legnagyobb szeretetet és elfogadás kellett volna, hogy kapjam. Bántalmazott az apám. Testileg. Lelkileg. Szexuálisan.” – ez áll Szilágyi Liliána ifjúsági olimpiai bajnok, Európa-bajnoki ezüstérmes úszó legfrissebb Instagram posztjában.

Az úszónő gyermekkora óta tudatosan készült arra, hogy történetét megossza a nyilvánossággal. Több, mint egy órás interjúja – amely D. Tóth Kriszta Elviszlek magammak című műsorának legújabb epizódjaként jött ki tegnap -, valamint ezzel egy időben megjelent közösségi média posztja előtt pszichológussal, ügyvédekkel, kommunikációs szakemberekkel egyeztetett arról, mit mondhat és mit nem, hogyan juttassa el történetét a nagyközönségnek.

Ezután a mélységesen megrázó kitárulkozás után az úszónő korábban adott nyilatkozatai  visszaolvasva, visszahallgatva egészen más értelmet nyernek. Kívülről nézve talán időnként hektikusnak tűnő pályafutása, eredményei, edzőváltásai is csak most kerültek valódi kontextusba.

Szilágyi Liliána óriási tiszteletet, támogatást érdemel azért is, hogy egy ilyen tabunak minősített, stigmatizált témával kiállt a világ elé. Álljanak itt most az ő szavai, változtatás nélkül Instagram-posztjából:

“…Nagyon hosszú út volt, amit magam mögött hagyok most. Azt gondolom, hogy a gyógyulásomat végig tudtátok követni eddig. 2016-ban az Európa bajnokság után megszakítottam a kapcsolatot az apámmal, onnantól kezdve hol közgúnynak, hol pedig meg nem értett, furcsa lánynak voltam titulálva.
Mindez örömmel tölt el, mert így egy tökéletes példája tudok lenni annak, hogy milyen mértékben képesek vagyunk sajnos ítélkezni afelett, akit egyébként nem is ismerünk.
Mostantól kezdve viszont tiszta szavakkal és a saját őszinte, igaz valómmal ismerhettek meg. Elkezdem megosztani a történeteimet azért, hogy mindazoknak, akik hasonló cipőben járnak legyen egy útmutatásuk, egy kicsi segítségük… Hogy ne higgyék azt, hogy egyedül vannak.
Biztos vagyok benne, hogy ezután fognak érni bántalmak, lesznek, akik nem hisznek majd nekem és lesznek, akik gyűlölni fognak.
Az apámnak is minden bizonnyal lesz erre válasza. Az apámnak dr. Szilágyi Zoltánnak, a jómódú, tökéletes modorú ügyvédnek, és a gyerekekkel foglalkozó úszó edzőnek. Akiről valószínűleg senki nem hinné, hogy a négy fal között milyen az igaz énje valójában.
De bármilyen támadás is fog érni, nem bánom, mert mindennél jobb a szabadság érzése, és az, hogy nem vagyok tovább a saját életem rabszolgája.
Ezt azoknak szánom, akik bármilyen mértékben, de megéltek hasonló élményeket. Akár a családon belül, akár egy párkapcsolatban, akár esetlegesen a sporton belül. Nem vagytok egyedül!
Az erőszak ugyan nem válogat, de hiszek abban, hogy tudunk majd együtt ezen változtatni. Csupán már azzal is, hogy kommunikálunk róla.”
A teljes posztot ITT olvashatjátok.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Liliana🦂 (@lilianaszilagyi)