Idén is megrendezi a Háromváros Kerékpáros Fesztivált Gyula, Békéscsaba és Békés

Harmadik alkalommal rendezi meg május 25-én és 26-án a Háromváros Kerékpáros Fesztivált Gyula, Békéscsaba és Békés. A fesztivált szervező Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke, Opauszki Zoltán elmondta, mindhárom városban kiváló a kerékpáros infrastruktúra, elnyerték a kerékpárosbarát település címet, és rengetegen használják a biciklit kirándulási és napi közlekedési céllal is; innen jött a fesztivál ötlete három éve.

A települések évente rotálják a házigazda szerepét, idén Gyula tölti be a posztot. Görgényi Ernő, a város polgármestere elmondta, szombaton reggel a három várost körbetekerő kör a sajtótájékoztató helyszínéről indul, ahol akkor épp zajlik a Gyulavári Kastélynapok rendezvény, így a résztvevőknek egyéb programokat, főzőversenyt, mazsorett- és táncbemutatókat, este pedig koncertet is tudnak kínálni. 

A teljes, három várost körbetekerő táv 58 kilométer, a résztvevők – a szervezők várakozása szerint jó idő esetén legalább 250-300-an – először Békéscsaba főterére érkeznek meg. Ott a fesztivállal egyidőben zajlik az Open Road Tour motoros felvonulás is, főleg Harley Davidsonokat láthatnak az érdeklődők – mondta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

A vármegyeszékhely programjairól szólva közölte: lesz túravezetéssel egybekötött tekerés a tavaly az Év kerékpárútjának megválasztott Wenckheim-kerékpárúton, valamint lesz BMX-verseny és extrém bringashow is a főtéren. Megjegyezte, hogy néhány napja adták át a 65 millió forintból kialakított, ingyenesen használható extrém bringapályát a MÁV Sporttelepen.

Kálmán Tibor, Békés polgármestere elmondta, ők ebéddel várják a Dánfoki Üdülőközpontban a túrát teljesítőket, vasárnap pedig kerékpáros városismereti túrát, valamint gyermeknapi programot kínálnak az érdeklődőknek.

Megjegyezte, a három városban az is közös, hogy együtt dolgoznak a Körösök Völgye aktív turisztikai fejlesztési pályázat beadásán, amely a kerékpáros mellett a vízi infrastruktúra fejlesztését is szolgálja majd. “Gyulától Szegedig lehet majd bejárni a Körösök és az Alsó-Tisza-vidékét” – fogalmazott.

Szarvas Péter kifejtette, hogy a Miniszterelnökség háttérintézménye, az Aktív Ökoturisztikai Fejlesztési Központ aktív turizmushoz kapcsolódó, hálózatos szemléletű fejlesztések megvalósítását szorgalmazza, így merült fel, hogy Békés vármegyében a vízi- és a kerékpáros infrastruktúra összekötésével és fejlesztésével az eziránt érdeklődő turistákat célozzák meg. A pályázaton 2,4 milliárd forint uniós forrás nyerhető el; azon jelenleg is dolgozik számos önkormányzat és mások mellett a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A pályázat beadása nyáron várható konzorciumi formában, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület gesztorálásával. Az elképzelések szerint a fejlesztés érintené Kunszentmárton, Mezőtúr, valamint a Tisza-tavak révén Csongrád és Szentes térségét is. 

“Lázas munka folyik, hogy jól éljünk ezzel a lehetőséggel” – fogalmazott Szarvas Péter. A Háromváros Kerékpáros Fesztivál részletes programja megtalálható a www.visitbekescsaba.com és a www.visitgyula.com oldalon.

Forrás: MTI
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.