Kávé mellé

Újra itt a hétvége és ezzel együtt egy újabb lehetőség arra, hogy kimozduljunk. Még mindig rengeteg lehetőség van itthoni felfedező utakra indulni a természetbe, ráadásul az időjárás is kegyes hozzánk. Hova mennétek szívesen? Szép szombatot!

Időjárás

Az elmúlt napok szürkesége után végre egy kicsit naposabb időnek örülhetünk, bár a felhőknek teljesen ma sem lehet búcsút inteni. Reggel a köd és a pára, nap közben a szél jelzi, hogy november második felében járunk. Napközben 13-14 fok is lehet a hőmérséklet, éjjel viszont 2-3-ra hűl le a levegő. Érdemes rétegesen öltözni!

Névnap: Jolán

Híres születésnaposok

Robert F. Kennedy
Forrás: JFK Library

1925-ben ezen a napon született a család többi tagjához hasonlóan tragikusan elhunyt Robert F. Kennedy vagy Bobby Kennedy, John F. Kennedy volt amerikai elnök öccse.  Mindkettőjüket meggyilkolták, amely számos összeesküvés-elméletet szült. Bob Kennedy New York szenátora és az USA 64. igazságügy-minisztere volt. Bátyja halála után öt évvel Sirhan Sirhan palesztin aktivista lőtte le a demokrata szenátort az 1968-as választási kampány során. A merénylet után, amíg még magánál volt, annyit kérdezett: mindenki jól van? A válasz az volt: igen. Erre csak annyit reagált: akkor minden rendben lesz. Halálával 11 gyermeket hagyott hátra apa nélkül, közülük a legfiatalabb, Rory Elizabeth Katherine Kennedy már apja halála után jött világra. A most 77 éves merénylőjének szabadlábra bocsátásáról néhány héten belül dönthet a kaliforniai kormányzó – a lelőtt politikus gyermekei kapányolnak az egykor halálraítélt gyilkos kiengedéséről, mivel nyilatkozatai alapján úgy gondolják, Sirhan őszintén megbánta tettét.

26. születésnapját ünnepli Liu Shaolin Sándor, aki tagja volt 2018-ban a Magyarország első téli olimpiai érmét szerző férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltónak. A magyar édesanyától és kínai édesapától, Budapesten született élsportoló több sportágat kipróbált, mielőtt lehorgonyozott a rövidpályás gyorskorcsolya mellett. Nagyon fiatalon öccsével, a szintén válogatott Shaoanggal együtt Kínában készültek másfél évet Lina Csang irányítása mellett, aki később Magyarországra jött, ma is ő a válogatott edzője. Jelenleg a jövő februárban kezdődő pekingi téli olimpiára készül, ennek jegyében születésnapját is az épp Debrecenben zajló olimpiai kvalifikációs világkupán tölti. Reméljük, a jeles évforduló mellett kvótaszerzésnek is örülhetünk majd – bár még hátra van az utolsó, hollandiai állomás, az eddigi eredmények alapján elképzelhető, hogy több távon már most biztossá válik a kvóta. Hajrá Magyarok!