Kávé mellé

Végre újra itt a hétvége! Érdemes kimozdulni a szabadba? Milyen idő lesz? Nézzük, milyen infókat tartogat a mai reggel!

Időjárás

Az elmúlt napok borongós hangulata után ma végre tartósan kisüt a nap! Budapesten és környékén esőre nem kell számítani, a legmagasabb hőmérséklet 13 fok körül alakul. Sokkal melegebb az előző napokhoz képest nem lesz, így továbbra is érdemes rétegesen öltözni, de a napsütés biztos jót tesz majd a hangulatunknak!

Névnap: Lénárd

Híres szülinaposok

Emma Stone
Forrás: www.londonnewstime.com

Ma 33 éves Emma Stone, aki a Kaliforniai Álomban nyújtott alakításával kiérdemelte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat. Az amerikai sztár először habkönnyű komédiákban tűnt fel, játszott a főként tiniknek szóló Házinyusziban és első főszerepeként a Könnyű nőcskében, majd az Excsajok szellemében, Matthew McConaughey-vel.  Komolyabb hangvételű filmjei a Kaliforniai alom mellett a Nemek harca, amelyben a teniszező Billy Jean King bőrébe bújt, illetve A kedvenc című történelmi film, amelyért legjobb női mellékszereplő kategóriában Oscar-díjra jelölték.

Máig aktív Csűrös Karola, „az ország Etusa”, aki ma ünnepli 85. születésnapját. A Szomszédok című TV sorozatban Szikszay Etust alakította, máig ismerik nevét országszerte. 1967-ben házasodott össze Horváth Ádám rendezővel, akivel a kultikus sorozaton is együtt dolgoztak. A színésznő férje két évvel ezelőtti halála óta egyedül él, ám a férfi unokái rendszeresen látogatják.

Könnyű

Visszatért az ABBA, és már meghallgatható a 40 év után visszatérő ABBA új lemeze az egyik streaming szolgáltatónál. A 70-es évek svéd sikercsapata azon kevesek közé tartozik, akiknek sikerült kitörni az Eurovíziós dalfesztivál árnyékából és valódi nemzetközi karriert építeni. A két házaspárból álló formáció 1974-ben a Waterloo című számukkal győzött a versenyen, ám utána úgy tűnt, megmaradnak egyslágeres együttesnek, míg egy év múlva ismét nagyot ment az SOS majd a Mamma Mia című számuk. A körülöttük kialakult őrületet azonban az együttes egyik hölgy tagja, Agnetha kifejezetten nehezen kezelte, illetve mindkét házaspár elvált, végül a zenekar 1982-ben döntött a szétválás mellett. Most hosszú hallgatás után álltak össze egy új album kedvéért.

Az új album ITT hallgatható.

Komoly

Még mindig klímacsúcs: Greta Thunberg után Sir David Attenborough brit természettudós is élesen kritizálta a kormányokat, amiért nem tesznek semmit a klímaváltozás mérséklése, megállítása érdekében. A konferencián a 20 legnagyobb szénfelhasználó közül mindössze öt ország is tette le a voksát amellett, hogy csökkenti a szénből származó energia kitermelését és felhasználását, ám a legnagyobb szennyező, Kína hiányzik a listáról, ahogy az USA, India és Ausztrália is.

Sport

Shane Tusupnak úgy is jó a víz, ha fagyott! A hétvégén zajlik a curling vegyes-párosok hazai válogató tornája, és a Szekeres Ildikó – Nagy György kettős neve mellett edzőként szerepel Hosszú Katinka volt férje. Így tehát az úszás, a foci, a golf mellé egy újabb, ezúttal jeges sportág is felkerült a listájára. A mindössze két duó számára megrendezett torna tétje az, hogy ki képviselheti Magyarországot decemberben az olimpiai kvalifikációs versenyen, illetve kvótaszerzés esetén a jövő februári pekingi kéli olimpián – a világbajnoki ezüstérmes Szekeres-Nagy kettős, vagy a kétszeres világbajnokok, Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt.