Kávé mellé

A mai nap úgy tűnik, inkább a benti programoknak kedvez. Ideje elővenni a családi társasjáték készletet, feltenni egy jó zenét és új, közös emlékeket gyártani. 😉

Időjárás

Köd, csapadék, hideg: ez jellemzi november utolsó napjait. A reggeli köd után borult lesz az égbolt, délutántól pedig záporokra is számítani kell. Itt-ott, főleg az északi hegyekben havas eső is előfordulhat. A feltámadó szél sem javítja a nap hangulatát, ilyenkor jól esik egy bögre punccsal, forralt borral és egy jó filmmel bekuckózni!

Névnap: Virgil

Híres születésnaposok

Fotó: www.galerieprints.com

1942-ben, 79 éve (hihetetlen!) ezen a napon látta meg a napvilágot Jimi Hendrix a tragikus sorsú amerikai énekes, gitáros, akinek sok év szenvedésre, szegénységre csak néhány évnyi hírnév jutott. Az pár év viszont akkorát szólt, hogy alakja máig kultikus – nem csak a rock szerelmesei számára. Hányattatott gyerekkor, szegénység és sikertelen amerikai próbálkozások után 1966-ban a Rolling Stones tagjának, Keith Richardsnak a barátnője révén került Angliába, az akkori rockzene központjába, ahol megalakult a híressé vált formáció, a The Hendrix Experience. Innentől kezdve négy éven keresztül sikert sikerre halmoztak. Rövid idő alatt három nagylemezük jelent meg, számos koncertet és turnét adtak. Eric Clapton, a Beatles, a Rolling Stones, a Who és Freddy Mercury egyaránt Hendrix zenei munkásságának tisztelői közé tartoztak. Első lemezüket, az Are you experienced című albumot Nagy-Britannia után az Egyesült Államokban is kiadták, az ismeretséget azonban a Purple Haze című dal hozta meg számukra. Alig négy év alatt a formáció több cserén ment keresztül, névváltással is próbálkoztak, de egyik sem jött be. A hírhedté vált woodstocki fesztiválon sem a klasszikus The Hendrix Experience jelent meg, ez teljesítményükön is negatívan csapódott le, mégis rocktörténeti jelentőségű koncertet adtak. 1970 szeptemberében, mindössze 27 évesen, máig tisztázatlan körülmények között elhunyt. Volt barátnője vallomása nyomán sokáig azt a látszatott keltették, hogy rendszertelen, kicsapongó életmódja okozta vesztét, ez azonban azóta megdőlni látszik, és bár nem minden kétséget kizáróan bizonyított, de valószínűbb, hogy meggyilkolták. Ezzel ő is tagja lett a 27 évesen, tragikusan meghalt zenészeket tömörítő 27-esek klubjának.

89 éve született a 20. századi magyar költészet egyik legnagyobb alakja, Pilinszky János. A Nyugat folyóirat negyedik nemzedékét képviselő költő már gyermekkora óta verseket írt. Középiskolás korában, miután barátaival eltévedtek a solymári barlangban, és a sötétben társaival verseket kezdtek szavalni, rájött, hogy az adott társadalmi problémák között a régebbi versek már nem állják meg a helyüket, így fordult az emberi szenvedés, a társadalmi problémák felé. Az egyetemen jogot hallgatott, majd magyar-olasz-művészettörténet szakon folytatta tanulmányait a bölcsészkaron, azonban diplomát nem szerzett. Már a második világháború előtt jelentek meg versei irodalmi folyóiratokban, 1941-től 44.ig pedig segédszerkesztője volt az Élet című lapnak. 1986-ban kiadott legelső verseskötete máris Baumgarten-díjat ért. Verseiben gyakran jelennek meg gyermekkorának boldogabb pillanatai, nyári élményei, de foglalkozott a második világháború, a nácik okozta társadalmi dilemmák témájával is, később pedig gyermekeknek is írt. Nővére 1975-ben öngyilkos lett, ami nagyban hozzájárulhatott költői pályájának felfüggesztéséhez. Kétszer kapott szívinfarktus, a másodikat nem élte túl. Kevesebb, mint egy évvel harmadik házasságának megkötése után, váratlanul hunyt el, mindössze 59 éves volt. Temetésén hatalmas tömeg kísérte utolsó útjára a Farkasréti temetőben.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.