Könyvek a fa alá… a konyha szerelmeseinek

A karácsonyhoz hozzá tartoznak a finom illatok és az ínycsiklandó fogások. Ma már nem kell feltétlenül anyukánk vagy nagymamánk segítségét kérnünk, hogy elkészítsük az ünnepi menüt, hiszen csak úgy ömlenek ránk a gasztro videók, receptek, tippek. Ami viszont ebben a felgyorsult, modern világban sem változott az az, hogy egy csodás szakácskönyv még ma is éke lehet a konyhának. Jobban mondva, minél több, annál jobb. 😉 Mert a könyvek látványát nem pótolhatja az internet, nem igaz?! Éppen ezért összegyűjtöttünk pár szakácskönyv újdonságot, ha szeretnéd meglepni magadat, barátnődet, anyukádat, vagy anyósodat.

Sava-Borsa – Regényes ízek a világ körül

Történetek, helyszínek, ízek. Ez a három dolog fonódik össze ebben a szakácskönyvben, nem véletlenül. Az Arab-félszigettől Szicília vagy Szardínia partjain át egészen Amerikáig, Törökországig utazhatunk, és kóstolhatunk. Hogy mi ihlette ezt a kötetet? A mind ez idáig megszületett sok Borsa Brown-regény, amelyekben a karakterek rendszeresen asztalhoz ülnek, és az evést mint egyfajta szentséget élik meg. Legyen édes vagy sós, natúr vagy csípős, folyékony vagy szilárd, egy biztos: Ha belekóstolunk a receptek segítségével elkészített ételekbe, és behunyjuk a szemünket, ott leszünk a történetek helyszínén, ahonnan származnak ezek a finomságok.

Szerző: Borsa Brown

Kiadó: Álomgyár Kiadó

Ára: 6.999 Ft

ITT tudod megrendelni!

Családom és egyéb receptfajták – #krausztronomia 

Krausz Gábor, a vagány és rusztikus stílusáról ismert séf kedvenc receptjeit gyűjtötte össze ebben a modern és egyedi receptkönyvben. A külföldön is ismertté vált szakács nemcsak az ételek elkészítésének trükkjeit és leírását osztja meg az olvasókkal, hanem eddig sosem hallott történeteket mesél arról a sokszor göröngyös útról, ami a sikerhez vezetett. A gasztroforradalom óta a séfek világa divatszakma lett, a kreativitás mellett nagy a verseny a konyhában is. Hogyan lesz valakiből konyhafőnök és ismert éttermek keresett séfe? Hogyan lehet összeegyeztetni a családi életet a nyilvános szereplésekkel? Mit tanácsolna húsz évvel ezelőtti önmagának? Mi a #krausztronomia sikerének receptje?

Szerző: Krausz Gábor

Kiadó: Partvonal Kiadó

Ára: 5.999 Ft

ITT tudod megrendelni!

A hosszú élet ízei – 100 recept, hogy 100 évig élj

Földünk Kék Zónáiban élnek a világon a leghosszabban az emberek. Ezek a varázslatos helyek Szardínián, a Costa Rica-i Nicoya-félszigeten, egy apró görög szigeten, Ikarián, a kaliforniai Loma Lindában és a japán Okinava-szigeteken találhatók. Ez a különleges könyv ezekbe a világokba röpíti el olvasóját, hogy olyan ételeket ismerhessünk meg, mint a szardíniai zöldfűszeres-lencsés minestrone, az ikariai hosszú élet raguja vagy a nicoyai babos-rizses gallo pinto. Izgalmas, mégis könnyen elkészíthető ételek tárháza, egyúttal a Kék Zónákba vezető térkép, melynek segítségével megerősíthetjük az immunrendszerünket, meghosszabbíthatjuk az életünket, és nem utolsósorban a mi konyhánkba is beköltözhet a főzés felhőtlen öröme. A szerző és munkatársai közel két évtizede járják a világot az egészséges öregedés titkait kutatva. (Cseke Eszter és S. Takács András, az On the Spot alkotóinak ajánlásával).

Szerző: Dan Buettner

Kiadó: Open Books Kiadó

Ára: 6.999 Ft

ITT tudod megrendelni!

Bea konyhája 3.

Gáspár Bea újabb receptválogatásából egy nagycsalád mindennapjai sejlenek fel: van benne ételleírás és sztori dőzsöléshez, vendéglátásra és hétköznapokra, múltidéző és frissen tanult fogások, persze mindez a konyhából szemlélve, megélve és leírva. Az első nagy fejezetben hagyományos ételek Bea módra megcsavart receptjeit találjuk, például a lekvárral bolondított mákos tésztát, a töltött aranygaluskát, vagy a klasszikus menzás fogások megújított változatait, mint a rántott párizsit krémes krumplifőzelékkel, vagy a krumplis lasagnét. A könyv második részében modern ételek receptjei sorakoznak. A mai konyhatechnológia sztárja, a konfitálás vagy a csirketerrine mellett remekül megférnek a háziasszonyokat segítő tippek is. Bea receptjeinek olvasása és elkészítése mindenkit rádöbbent, hogy az olyan különleges alapanyagok is, mint a kapribogyó, a batáta vagy a ricotta, néhány ügyes trükkel megszelídíthetők, és a család kedvenceivé tehetők. A receptek bevezetőiben gasztrotörténeti csemegékkel is szolgál a szerző, sőt megcsillantja humorát is, amint a hizlaló sportszeletről vagy a repülő madártejről ír. A kötetben kezdő és haladó konyhatündérek egyaránt találnak fakanalukra valót.

Szerző: Gáspár Bea

Kiadó: Boook Kiadó

Ára: 5.990 Ft

ITT tudod megrendelni!

A táplálkozás bibliája

Jól érthető, felhasználóbarát és megbízható táplálkozási útmutató. Bizton állíthatjuk, hogy minden háztartás nélkülözhetetlen kézikönyve lesz, mert mindannyiunkat érdeklő kérdéseket tárgyal:

  • Hétköznapi betegségek A-tól Z-ig: mitől alakulnak ki, hogyan előzhetjük meg és kezelhetjük őket táplálkozással?
  • Gyógyító élelmiszerek A-tól Z-ig: milyen közönséges, hétköznapi élelmiszerek tesznek jót és miért?
  • Életkornak megfelelő táplálkozás: hogyan változnak életünk során a táplálkozási szükségleteink?
  • Gyakori étrend-kiegészítők: mikor és hogyan szedjük őket?

A szakácsdoktor Dale Pinnock praktikus, mérvadó tanácsait követve mindenki gyógyírt találhat a család hétköznapi betegségeire, ritkábban jár majd orvoshoz, kevesebbet költ drága gyógyszerekre és olyan tanácsadó könyvekre, amelyek csak összezavarják.

Szerző: Dale Pinnock

Kiadó: Corvina Kiadó

Ára: 4.990 Ft

ITT tudod megrendelni!

Brutális kaják

Tudjátok, hogy mi Zé (egyik) kedvenc szava? Naná, hogy a BRUTÁLIS, ami mostantól több, mint egy egyszerű jelző: megjelent Fördős Zé legújabb könyve, a Brutális kaják! Zé egyedülállóan ütős recepteket hozott, de nehogy azt higgyétek, hogy csak a húsevőknek kedvez! Cuccos tepsis kaják és brutális desszertek éppúgy vannak a könyvben, mint a legkülönbözőbb rántottságok vagy levesek. És igen, egy köret is lehet brutális! Ha nem hiszitek, csekkoljátok a recepteket!

Szerző: Fördős Zé

Kiadó: Street Kitchen Kiadó

Ára: 6.990 Ft

ITT tudod megrendelni!

Egészséges és finom – 100 karcsúsító házias jellegű recept

A szerzőpáros olyan ízletes recepteket oszt meg az interneten, amelyek segítenek emberek millióinak jól főzni, jól étkezni és fogyni. A receptjeikből készült első szakácskönyv segít a kezdőknek és a tapasztaltabb szakácsoknak, hogy ízletes és kiváló ételeket kóstoljanak meg. Olyan hozzávalókat használnak, amelyek hozzájárulnak a fogyáshoz, mindenki számára hozzáférhetőek és nem kényszerítenek arra, hogy kalóriákat számítgassunk vagy bizonyos összetevőket kihagyjunk, a receptek mégis megfelelnek a népszerű étrendi programoknak. A szakácskönyv pontosan száz nagyszerű receptet tartalmaz, ezek közül harminchárom vegetáriánus. Mindegyik receptet a Pinch of Nom közösség húsz tagja próbálja ki, akik megerősítik, hogy az étel egészséges, ízletes és rendkívül könnyen elkészíthető. Az összes étel olyan finom, hogy senki sem hiszi el, hogy milyen kevés kalóriát tartalmaznak. A Pinch of Nom ma a leglátogatottabb ételblog az Egyesült Királyságban, aktív és lelkes online közönséggel, közel kétmillió követővel.

Szerző: Kate Allinson, Kay Featherstone

Kiadó: Gabo Kiadó

Ára: 6.990 Ft

ITT tudod megrendelni!

Cukormentes sütemények – Mennyi finomságok egészségtudatosan

A könyv receptjeit olvasva fellélegezhetünk: az életmódváltás nem jelenti azt, hogy végleg tiltólistára kerülnek a desszertek. Néha elég pár hozzávalót egészségesebb verzióra cserélni, és a reggeli kávénk mellett illatozhat a fonott kalács vagy a fahéjas csiga, ünnepnapokon asztalra kerülhet kedvenc csokoládétortánk, és vendégeinket elkápráztathatjuk szilvalekváros-tepertős pogácsánkkal. A változatos és könnyen elkészíthető desszertek – édes és sós sütemények, kelt tészták, sütés nélküli édességek – között az inzulinrezisztenseken kívül a legkülönfélébb diéták követői is megtalálhatják a számukra megfelelőt, hiszen minden receptnél feltüntettük a tápanyagértékeket. Szép számmal akadnak olyanok is, amelyek vegánok, tej-, laktóz- és gluténérzékenyek számára is megfelelőek.

Szerző: Kovács Helga

Kiadó: HVG Kiadó

Ára: 5.500 Ft

ITT tudod megrendelni!

Gyulladácsökkentő étrend

Ez az életmódkönyv a változtatás lehetőségét kínálja nekünk. A kötet részletesen áttekinti a „néma betegség”, azaz a krónikus gyulladás kialakulásának körülményeit, emésztőrendszerünk működését, valamint azokat a környezeti tényezőket is, amelyek befolyással lehetnek az egészségünkre. Mindez elvezet minket egy olyan étkezési irányzathoz, amely Magyarországon még kevéssé elterjedt, ám a külföldi gyakorlatban kifejezetten eredményesnek számít. Ez a gyulladáscsökkentő étrend, amelynek alapja a nehezen emészthető, a belekben könnyen fermentálódó szénhidrátok kiküszöbölése. A könyv újszerű megközelítése segít eligazodni a helyes alapanyagválasztásban, amely nagymértékben javíthatja az új népbetegségek: a SIBO-hoz, az IBS-hez és a refluxhoz kapcsolódó emésztési problémákat is.
Az elméleti összefoglalót 65 gondosan összeállított és ínycsiklandó recept követi, amelyeket a szerzők a különböző szénhidrátok – különösen a keményítők – bélrendszerre gyakorolt hatásainak figyelembevételével válogatták össze, emellett természetesen nem tartalmaznak gyulladáskeltő hatású alapanyagokat: glutént, tejet és tejterméket, tojásfehérjét, élesztőt, szóját, kukoricát, napraforgóolajat és hozzáadott cukrot, így a könyv az összetett táplálékallergiában/-intoleranciában érintetteknek is óriási segítséget nyújt.

Szerző: Rubin Eszter, Farkas-Boross Zita

Kiadó: Jaffa Kiadó

Ára: 4.499 Ft

ITT tudod megrendelni!

Ha szeretnéd megrendelni valamelyik könyvet, a képekre kattinva is megteheted. 😉