Kávé mellé

A hétvége utolsó napja is tartogat még meglepetéseket, bár úgy tűnik, napsütésből kevesebbet kapunk, mint szombaton. Kellemes feltöltődést mindenkinek!

Időjárás

Sajnos visszatér a szürke idő, bár késő délelőtt és koradélután a nap is kibukkanhat időként a felhők közül. Eső is előfordulhat, a hőmérséklet pedig 9-11 fok körül lesz. Vastag pulcsi a kabát alá, és esernyő vagy esőkabát szükséges!

Névnap: Rezső

Híres szülinaposok

Ma 54 éves a francia DJ, David Guetta, aki tizenhét éves kora óta DJ-zik, és mindössze néhány év alatt az egyik legnépszerűbb párizsi lemezlovassá vált. Érdekesség, hogy ekkoriban még jogot tanult az egyetemen. 2009-ben a Black Eyed Peasnek írt I gotta feeling című számával lett igazán világhírű, a dal tizenhét országban volt listavezető.

Ha hallgatnád, ITT tudod.

211 éve, 1810. november 7-én született Erkel Ferenc, a magyar himnusz és számos ismert opera zeneszerzője. Nem riválisként, hanem partnerként tekintett zeneszerző társára, Egressy Bénire, aki operáinak szövegkönyvét írta. A francia és olasz operák szövegének hangzásvilága alapján olyan zenei és nyelvi stílust dolgoztak ki, amellyel a magyar operát felhelyezték a világtérképre. Erkel Ferenc nemcsak zenei vonalon alkotott kiemelkedőt: neves sakkmesterként a Pesti Sakk-kör egyik alapítótagja, első elnöke volt. Legismertebb operáját, a Bánk bánt a mai napon is játssza az Erkel Ferenc Színház.

Diana hercegnő és Kristen Stewart
Forrás: film-book.com

Könnyű

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában november 5-én mutatták be, nálunk november 11-én kerül moziba a Spencer, amely Diana hercegné életét mutatja be. A szívek királynőjét az Alkonyat-szériával ismertté vált Kristen Stewart kelti életre, aki az előzetes kétkedésre rácáfolva, a kritikák szerint felnőtt a feladathoz. „Diana egy nagyon titokzatos karakter volt, és úgy éreztem, Kristen meg tudná ragadni ezt a titokzatosságot a személyiségében” – nyilatkozta Pablo Larraín rendező az usatoday.com-nak. November 11-én mi is megtudhatjuk, hogy hogy sikerült ez a színésznőnek.

Komoly

Ismét több ezren vonultak az utcára Varsóban, miután egy kismama terhessége 22. hetében életét vesztette, mert az orvosok nem akartak abortuszt végezni rajta annak ellenére, hogy a nő élete veszélybe került. A tüntetéssorozat csendesen, mécsesgyújtással indult november 1-jén, ám tegnap már tömegek demonstrálnak a fővárosban. A lengyel alkotmánybíróság egy éve döntött úgy, hogy a terhességmegszakítás súlyos magzati rendellenesség esetén is törvénybe ütköző.

Sport

Egyre nagyobb port kavar az úszóknál a Cseh Lászlóval készült interjú, amelyben arról beszélt, hogy úgy bántak velük az uszodában, „ahogy az nem lett volna szabad”. A klasszis elmondta: mindenki úgy volt a jelenséggel, hogy ez a normális. Azonban nyilatkozata nyomán egyre több egykori úszó emeli fel hangját az edzők erőszakos módszerei ellen. Megszólalt Kozma Dominik, Egerszegi Krisztina egykori úszótársa, valamint a jelenleg újságíróként dolgozó Kiss Noémi is, és megerősítették Cseh állításait. Az úszótársadalom tagjai hangsúlyozták: nem a régi edzőket szeretnék keresztre feszíteni, hanem azt elérni, hogy a jelenlegi helyzet megváltozzon.