Kávé mellé


Ho-ho-hoooo! Jó szokásához híven a Mikulás minden évben ezen a napon látogatja meg a gyerekeket (kis és nagy gyerekeket is). Saját megfigyelésünk, hogy nem lehet elég korán kelni ahhoz, hogy ne legyen valaki, aki keresi az ajándékát és hogy csodás dolog boldog mosolyokat látni kora reggel!  Pozitív meglepetésekben gazdag hétfőt!

Időjárás

A Mikulás szánon érkezik, de sok hó már nem fog esni… Az elmúlt napokban csapadékot hozó és kettősfronti hatást okozó mediterrán ciklon távozik, ezzel estére teljesen megszűnik a csapadék. A hidegfront azonban marad, ráadásul erősödő széllel párosulva,  csípős hidegre kell számítani. Felhős nap lesz a mai, bár a nap délután néha-néha felbukkanhat. Nap közben 4°C, éjjel -4°C körül lesz a hőmérséklet.

Névnap: Miklós

Szent Miklós püspök alakja szolgálhatott mintául a Mikulás személye számára. Egy szegény embernek három lánya volt, akiket nem tudott férjhez adni, mert nem volt rá pénze. A szent segíteni akart titokban, három zacskó aranyat rakott a lányok ablakába, amiből meg tudtak házasodni. A 19. században, a városokban terjedt el, hogy az ablakba kirakott cipőcskékbe szaloncukrot, más édességet helyezett a Mikulás. A rossz gyerekeket azonban a krampusszal fenyegették, aki virgáccsal megverte a haszontalanokat. Magyarországon 1934-ben kezdtek csoki Mikulás figurákat gyártani.

Híres szülinaposok

Susie Wolff
Forrás: beinsports.com

39 éves Susie Wolff, korábbi profi autóversenyző, az együléses elektromos autókat felsorakoztató versenysorozat egyik csapatának, a Venturi Racingnek az ügyvezetője. 2012-ben szerződtette tesztpilótának a Formula 1-es Williams csapat, és még abban az évben a Silverstone-i nagydíjon volán mögé ült az eslő hivatalos edzésen. Ezzel 22 év kihagyás után újra volt közreműködő női pilóta a száguldó cirkuszban. 2016-ban jelentette be visszavonulását versenyzőként, utoljára a Race of Champions (Bajnokok versenye) elnevezésű futamban láthatta őt vezetni a közönség – ez az egyetlen olyan verseny az autósportok világában, ahol Forma 1-es, ralli, NASCAR, IndyCar, sportautó és túraautó versenyzők is rajthoz állnak és ugyanolyan autókban mérik össze tudásukat. Susie Woldd Monacoban él férjével, az osztrák Toto Wolff korábbi autóversenyzővel, aki az F1-es Mercedes csapat ügyvezetője és 33%-ban tulajdonosa is, egy gyermekük van.

Ma ünnepli 52. születésnapját dr. Mincza-Nébald Ildikó olimpiai bronzérmes párbajtőrvívó, aki sportolói karrierje mellett elvégezte a jogi egyetemet, majd ügyvédjelöltként sikeres ügyvédi vizsgát is tett. Mindezt úgy, hogy még aktívan élsportolt, sőt, olimpiai bronzérmét ezután szerezte. A 2008-as pekingi olimpián, 38 évesen ért fel az ötkarikás játékok dobogójára. Az MTK egykori tőr- és párbajtőr vívója sportolói karrierje során mindkét vívásnemben megállta a helyét: a tőr csapattal 1991-ben Európa-bajnoki címet szerzett, 1994-ben pedig világbajnoki bronzérmet nyert. A párbajtőrözők közözött csapatban világbajnok és kétszeres Európa-bajnok, míg egyéniben az olimpiai bronzérem mellett két Eb-címet és egy euróa-bajnoki bronzérmet zsebelt be. Férje dr. Nébald György olimpiai bajnok kardvívó, szintén ügyvéd. Két lányuk van, Franciska és Melinda.


Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.