Kávé mellé

Reméljük, mindenkinek jól indult a hét és parádésan folytatódik, a napsütés az ország nagy részén már adott a pozitív hangulathoz. Szép keddet!

Időjárás

Kora reggel még párás, ködös idő lesz, akár ködszitálás is előfordulhat, azonban utána feloszlik a köd, és tiszta, napos idő várható – bár a hőmérséklet az előző napokhoz hasonlóan marad 12-13 fok körül. A vastagabb kabát még nem szükséges, de a pulcsi jól jöhet a kabát alá.

Névnap: Tivadar

Híres szülinaposok

A mai napon 47 éves az olasz labdarúgó világbajnok Alessandro Del Piero, aki a klubhűséget testesítette meg egy olyan időszakban, amikor divattá vált a focisták között, hogy a nagyobb pénz érdekében szinte bármikor hajlandóak voltak klubot váltani. A sármos focista esete azért is kiemelkedő, mert amellett, hogy 19 évig volt a Juventus játékosa, még akkor sem hagyta ott a klubot, amikor a 2006-ban kirobbant bundabotrány miatt a klubot büntetésképpen az olasz bajnokság másodvonalába száműzték, és a csapattól több sztárjátékos is távozott.

1929-ben ezen a napon született Kertész Imre, Nobel-díjas magyar író, aki Sorstalanság című könyvéért kapta az elismerést 2002-ben. A Svéd Királyi Akadémia akkor így írt róla: “Kertész Imre írói műve annak a lehetőségét vizsgálja meg, hogy lehet-e még egyénként élni és gondolkozni egy korszakban, amelyben az emberek egyre teljesebben alávetették magukat a társadalmi hatalomnak.” 2009-ben Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála, ekkor, mielőtt elvesztette volna írásképességét, még egy utolsó könyv megírására szánta rá magát, amely a halál elfogadásáról szól. 2016-ban hunyt el.

Könnyű

Amy Winehouse
Forrás: fashion.telegraph.co.uk

Elárverezték a tragikus sorsú énekesnő, Amy Winehouse tárgyait. A legmagasabb áron az a ruha kelt el, amelyet Amy Winehouse az utolsó színpadi fellépése során, 2011 júniusában viselt Belgrádban. Ezért valaki több mint 243 000 dollárt fizetett. A 800 tételből álló gyűjteményért nagyjából 4 millió dollár gyűlt össze, ennek egy részét az Amy Winehouse Alapítvány kapja, ahol alkohol- és drogfüggő fiataloknak nyújtanak segítséget. A különleges hangú énekesnő, aki generációjának meghatározó sztárja volt 2011-ben, alkoholmérgezésben hunyt el.

Ha hallgatnád, ITT tudod.

Komoly

Legalizálták az aktív eutanáziát Új-Zélandon. A Csendes-óceáni országban még tavaly októberben tartottak népszavazást a kérdésben, ekkor a lakosság 65%-a támogatta a törvényt, amely most került bevezetésre. Annak van lehetősége eutanáziára, akinek két orvosi szakvélemény alapján is csak fél éve van hátra gyógyíthatatlan betegség miatt. A várakozások szerint évente nagyjából 950-en nyújtanak be kérvényt, és ebből kb. 351-en lehetnek majd jogosultak rá.

Sport

Új magyar teniszcsillag van születőben a magyar nők között – míg korábban Babos Tímea számított vitathatatlanul a legjobbnak itthon, mostanra érkeznek a trónkövetelők. Bodnár Anna a világranglista 274. helyéről vágott neki a szezonnak, ahonnan szépen lépdelt felfelé. A hétvégi Buenos Aires-i WTA tornagyőzelmével pedig ismét 28 helyet javított, jelenleg a 107. helyen áll. Ezzel a magyar teniszezőnők között egyéniben ő áll a legelőkelőbb helyen. A szintén sokat javító Udvardy Panna a 116., Gálfi Dalma pedig a 119.  a rangsorban. Bodnár célja, hogy év végéig top 100-ba kerüljön, és biztosítsa helyét a januári Australian Openen. Hajrá Anna!