Kávé mellé

Országszerte ködös a reggel, de novemberben ez nem ritka. Eddig elkényeztetett minket az időjárás a szép őszi napokkal, de vajon folytatódik ez a kedvező sorozat? Hamarosan kiderül. Boldog szerdát mindenkinek!

Időjárás

Reggel az évszaknak megfelelően ködre kell számítani, ködszitálás is előfordulhat. Nap közben is marad sajnos a hűvös, nyirkos idő, számottevő eső viszont nem valószínű. Néhol a nap is kisüthet. Vastagabb kabát jól jöhet és egy esernyőt is biztos, ami biztos alapon érdemes még betenni a táskába.

Névnap: Réka

Híres szülinaposok

1944-ben ezen a napon született Sir Tim Rice, a világ egyik legismertebb dalszövegírója. Filmes betétdalaival három Oscar-díjat is nyert (1993: Aladdin; 1995: Oroszlánkirály; 1997: Evita). Számos musicalen dolgozott, leghíresebb munkái Andrew Loyd Webberhez kötik. Ő írta a Jézus Krisztus Szupersztár librettóját, de az ő nevéhez fűződik az Elton Johnnal közös Aida szövegkönyve is. Munkásságáért 1999-ben II. Erzsébet kiráynő lovaggá ütötte.

Ha hallgatnál musical slágereket, ITT tudod megtenni.

Ma ünnepli 48. születésnapját Sterbinszky Károly avagy DJ Sterbinszky, aki 2006-ban a VIVA Comet DJ kategóriájának győztese volt. Eleinte inkább a funky, sould és rap műfajokat kedvelte, majd 1992 körül áttért a techno vonalra. Egy évvel később megrendezték a magyar DJ Mixing Championshipst vagyis a magyar DJ-k technikai országos bajnokságát, amelyen első helyezést ért el, így ő utazhatott a DMC világbajnokságra, Londonba. A techno rajongói számára ikonikus Bank Dance Hallban is játszott, számos külföldi sztár DJ-vel lépett fel.

Ha hallgatnád, ITT tudod megtenni.

Könnyű

Malala
Forrás: teenvogue.com

Férjhez ment Malala Yousafzai pakisztáni emberi jogi aktivista, minden idők legfiatalabb Nobel-díjasa, aki mindössze 17 éves volt, amikor 2014-ben megkapta a jeles kitüntetést. 11 évesen szólalt fel először a tálibok hatalma ellen, amikor bezáratták országában a lányiskolákat. Álnéven blogot írt a BBC-nek, ám a Facebookon nyíltan kampányolt, ami miatt rengeteg fenyegetést kapott. 2012-ben megtámadták az iskolabuszt, amelyen utazott, és fejbelőtték. Helikopterrel szállították kórházba, kezelését Angliában fejezték be, ott is telepedett le. Az oxfordi egyetemen szerzett diplomát, jelenleg Birmighamben él.

Gyönyörű képek az esküvőről Malala Instagram-ján.

Komoly

„Vakcinaamnesztiát” vezetnek be Ukrajnában. Azért van szükség az új protokollra, mert az első oltási hullámnál rengetegen vásároltak hamis oltási igazolásokat, amelyek miatt oltottként szerepelnek a rendszerben. Mostanra azonban közülük sokan meggondolták magukat, és a kórházakban vallják be, hogy valójában nincsenek beoltva – akkor, amikor elmennek ténylegesen beadatni maguknak a vakcinát. Több, mint ezer esetben indítottak eddig eljárást.

Sport

A férfi labdarúgók között igen ritka, hogy valaki felvállalja, hogy a saját neméhez vonzódik: jelenleg egyetlen nyíltan homoszexuális focista van a világon: a 21 éves ausztrál Josh Cavallo. Október végi coming outját a Barcelonában játszó világ- és Európa-bajnok Gerard Piqué is pozitívan üdvözölte, a Twitteren reagált az esetre: szerinte ebben a kérdésben a labdarúgás le van maradva, és hálás a fiatal férfinak a kiállásért, mert ezzel sokat segít a sportágnak a fejlődésben. Ugyanakkor a quatar-i világbajnokság egy nagyon komoly problémát is felvet ebben a tekintetben, az arab országban ugyanis halálbüntetéssel is súlythatják azt, aki a saját neméhez vonzódik. Így Cavallo fel is tette a kérdést: a saját élete fontos-e annyira, hogy kockára tegye a karrierjéért? A helyzet megrémíti, nem akar a vébén játszani.
Korábban a szintén meleg brit olimpiai bajnok műugró, Tom Daley arról beszélt, hogy szeretné elérni, hogy a NOB kizárja az olimpiáról azt a tizenegy nemzetet, ahol kriminalizálják a másságot, és a FIFA-t is bírálta amiatt, hogy Quatar labdarúgó-világbajnokságot rendezhet.