Kávé mellé

November 11-e a hagyományosan a libalakomák és legújabban a Diana életéről szóló film, a Spencer bemutatójának napja. Mindkét program jó választás estére, de lássuk, mi minden történt és történik még a világban! Nevetős csütörtököt mindenkinek!

Időjárás

Bár most még nem mindenhol látszik, de országszerte napos idő várható, esőt egyáltalán nem jósolnak, fátyolfelhő is lassan-lassan kevesebb lesz, így tiszta időre lehet számítani. A csúcshőmérséklet 12 fok körül alakul. Ha túljutunk a kora délelőtti szürkeségen, jól jöhet később  a napszemüveg.

Névnap: Márton

Híres születésnaposok

Demi Moore
Forrás: thesun.co.uk

Ma ünnepli születésnapját Demi Moore és Leonardo DiCaprio is, akiket egymással is hírbe hoztak korábban: a pletykák szerint 1997 és 2002 között alkothattak egy párt, amikor Moore házassága Bruce Willissel már lefelé ívelt. Az 59 éves színésznő háromszor ment férjhez, mindhárom házassága válással végződött. 18 évesen ment először férjhez Freddy Moore-hoz, második férje volt Willis, aki után Ashton Kutcherrel kötötte össze életét ám ez sem bizonyult igazán hosszú életű házasságnak. Willissel és Kutcherrel kötött házasságánál kevésbé köztudott, hogy a 80-as években, első két férje között élettársi viszonyban élt Emilio Estevezzel, sőt, a színész el is jegyezte.
A ma 47 éves Leonardo DiCaprionak sem kevésbé szövevényes a szerelmi élete: bár sosem házasodott meg, több élettársa is volt, jelenleg a 24 éves modell-színésznő Camila Morronéval jár, viszont legendás Kate Winslettel kötött, több évtizedes barátsága.

45 éves lett Palya Bea Prima Primissima díjas népdalénkesnő, énekesnő, aki hat éves kora óta táncol, énekel. Fellépett már a New York-i Carnegie Hallban és a londoni Covent Gardenben is, és olyan zenészekkel, zeneszerzőkkel dolgozhatott együtt, mint a Kossuth-díjas Gryllus Dániel és Eötvös Péter, vagy a Liszt Ferenc díjas orgonaművész Fassang László. 2004-ben részt vett Görögországban az Athéni Olimpiai Játékokhoz kötődő kulturális olimpián a Világ találkozása Manos Hadjidakisszal” című projektben, amelyben a görögök leghíresebb zeneszerzőjének műveit a világ 12 énekese adta elő a saját anyanyelvén. Jelenlegi zenekara a Palya Bea Quintett.

Ha hallgatnád, ITT tudod.

Könnyű

Előkerült korábban a Beatles két tagjának, George Harrissonnak és Ringo Starrnak egy sosem hallott felvétele, amelyet még 1986-ban vettek fel. A dal írója és producere, az újságíró Suresh Joshi a koronavírus alatt találta meg az elveszett felvételt, amelyet az eltelt évek nyomán helyre is kellett állítani. A dal címe Rade Shaam és a Hey, Jude felvétele közötti szünetekben készült. Most jótékonysági céllal tervezik kiadni.

Komoly

Egyezséget kötött az Egyesült Államok és Kína, a világ két legnagyobb széndioxid kibocsátója, így együtt dolgoznak majd, hogy elérjék a 2015-ös párizsi egyezményben meghatározottakat: a globális felmelegedést a várható 3°C-ról 1,5°C-ra csökkentsék. A két nagy gazdasági ellenfél megállapodását sokan úgy aposztrofálták, hogy reményt ad a jövőnek. Rengeteg azonban a kétkedő hang is, mivel a két ország politikai viszonya rendkívül rossz, és nehezen hiszik el, hogy érdemi együttműködés alakulthat ki közöttük.

Sport

Először vetnek be robotokat az olimpián: a 2022-es pekingi ötkarikás játékok jégkorong tornáját több, különböző funkciókkal bíró robot is segíti majd. A Vukoszung Arénában megrendezésre kerülő hokitornán a kávékészítő robot négy perc alatt darálja le a kávét és főzi meg, míg az érintkezésmentes kiszállító akár 300kg súlyt is képes cipelni. Emellett ezek a gépek képesek arra is, hogy egy-egy kör után fertőtlenítsék magukat, illetve a helyszínt. De lesznek olyan robotok is, amelyeknek kifejezett az a feladata lesz, hogy betartassák a covid-intézkedéseket, a megfelelő fertőtlenítést és a maszkhasználatot.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.