Kávé mellé

Új reggeli hírblokkot indítunk útjára, hogy hasznos, színes és komolyabb infromációkkal töltsük meg a kávé vagy tea mellett, esetleg utazással töltött perceket. Szép napot mindenkinek!

Időjárás

Budapesten és országszerte délelőtt borús idő várható, csapadék nem valószínű. Délutánra kissé felszakadozik a felhőzet, maximum 10-11 fokra lehet számítani. A kabát alá mindenképp vastag pulóver szükséges, pláne azoknak, akik kifejezetten fázósak!

Névnap: Imre

Híres születésnaposok

1959-ben, november 5-én született, tehát ma 61 éves a kanadai zenész-énekes, Bryan Adams. 15 éves korában kezdett zenekarban játszani, öt évvel később pedig megjelent első albuma. A világhírt 1984-es lemeze hozta meg számára, amelyen először jelent meg a „Summer of 69”. Az 1991-es „Everything I do, I do it for you” című száma 19 országban volt listavezető. A rocksztár a vegán étrend híve: közel 33 éve nem fogyasztott húst.

Zene, amit a hír mellé ajánlunk:

Szintén ma ünnepli 46. születésnapját Németh Kristóf színész, aki már 12 évesen feltűnt a Szomszédok című sorozatban, később, felnőttként pedig a Barátok Közt Kertész Gézáját alakította több, mint tíz éven keresztül. A Fórum Színház igazgatója jelenleg a Keresztanyuban tűnik fel a tévéképernyőn.

Könnyű

A brit Vogue címlapja
Forrás: vogue.co.uk

Lady Gaga pózol az angol Vouge 2021-es decemberi címplaján. A fotósorozatot a Gucci-ház című film kapcsán készítették, amelyben a popsztár ezúttal annak a Patrizia Guccinak a bőrébe bújik, aki férje megöléséért 17 évet ült börtönben.
Gagának már volt kiváló suínész alakítása korábban is: a Csillag születik című filmben nyújtott kiváló alakításáért jelölték a legjobb női főszerplőnek járó Oscar-díjra.
A Gucci-ház mozifilm Magyarországon november 25-én kerül a mozikba.

Komoly

Greta Thunberg hosszabb pihenő után az utóbbi napokban ismét hallatja a hangját: a Glasgow-i klímacsúcs kapcsán arról írt közösségi oldalán, hogy a politikai vezetők továbbra is csak szlogenekkel dobálóznak, érdemi lépések azonban nincsenek a klímaváltozás megállítására, miközben az időnk fogytán van. A 18 éves klímaaktivista az ENSZ által szervezett találkozó egyik kísérő eseményén, tulajdonképpen agymosó kampánynak nevezte azt, ahogyan a vezetők a kérdést kezelik.

Sport

Immár végleges: kikerült a lovaglás az öttusa versenyszámai közül. Nyáron a lovaglás előtt toronymagasan vezető német Annika Schleu a könnyeivel küszködött, miután lova nem akart elindulni. A klasszis olimpiai érme ment el a ló engedetlenségén, ráadásul botrány is lett belőle, hogy a sportolónő és edzője miként bántak az állattal. A Nemzetközi Öttusa Szövetség tájékoztatása szerint azonban nem a tokiói eset, hanem a sportág modernizálása áll a döntés hátterében, valamint az, hogy a lovak elhagyása mind anyagilag, mind logisztikailag megkönnyíti a szervezést. A kiszivárgott információk alapján a kerékpár kerülhet a versenyszám helyére.