Majdnem belehalt a fáradtságba, most olimpiára mehet az Európa-bajnok

A norvégok 24 éves biatlonozója, Emilie Kalkenberg 10 évesen előbb a mononukleózist kapta el, amely legyengíti az immunrendszert, mire abból felgyógyult, egy másik vírustól gyengült le annyira, hogy kis híján belehalt.

Hosszú ideig azt sem tudták, mi baja van, végül krónikus fáradtság szindrómával diagnosztizálták. Annyira kimerült volt, hogy megmozdulni, étkezni sem tudott magától, hét hónapra beszédképtelenné vált. Két év alatt úgy leromlott az állapota, hogy az orvosok lemondtak róla, hazaküldték azt remélve, hogy a családi fészek jó hatással lehet rá. Édesanyja talált rá egy nő történetére, aki mentális technikák segítségével épült fel a betegségből. Az ő módszerét követve tanult Kalkenberg is, ám mikor jobban lett, járni is újra kellett tanulnia, így nem tudott visszatérni szeretett sportágához.

Felépülése után kifejezetten jó volt a lány számára, hogy a sport befogadó közeg, mert nehezen illeszkedett vissza a társadalomba, az iskolai közösségbe két év kimaradás után. Tavaly a vegyes váltó tagjaként Európa-bajnok lett, most pedig már készül a pekingi téli olimpiára.

Forrás: nrk.no