Okostelefon trendek szülőknek – Mire érdemes figyelni!

Bizonyára minden szülőt foglalkoztat, hogy mit csinálnak a gyerekek mostanában az okostelefonjaikon. Az egyik biztonsági megoldásokat fejlesztő cég szakértői összegyűjtötték, melyek a legnépszerűbb online tevékenységek a gyerekek körében – és hogy szülőként milyen kockázatokra figyeljünk.

Ma az okostelefon már alapnak számít a tizenévesek körében, ezt a helyzetet kezelni kell, nem pedig tiltani. A legjobb védelmet a tudatosság mellett a folyamatos kommunikáció jelenti. Ez pedig azt is jelenti, hogy beszélünk a gyerekkel a tudatos telefon használatoról és megpróbáljuk megismerni, hogy milyen lehetőségek, valamint veszélyek leselkednek rájuk. Az információbiztonsági megoldásokban jeleskedő ESET cég szakértői összeállították, hogy mire érdemes figyelni.

Milyen közösségi felületeket használnak?

A mai fiatalok a közösségi média platformokat és a hozzájuk tartozó alkalmazásokat, az Instagramot, a TikTokot és a YouTube-ot használják.

  • A legtöbb fiatal a telefonjáról használja a közösségi média felületeit, és ezeken keresztül osztja meg a hétköznapok legfontosabb eseményeit.
  • Ezek a felületek nem csak tartalmak megosztására szolgálnak, hanem kapcsolatépítésre, kommunikációra – sok esetben pedig zaklatás színterévé is válhatnak.
  • Minden közösségi platform esetében vannak nyilvános (public), illetve személyes (private) profilok. A privát fiók kizárja az illetéktelen személyeket és csak azok láthatják a közzétett tartalmakat, akik előzetes engedélyt kaptak erre.

Kikkel beszélgetnek?

A legtöbb közösségi média felület rendelkezik DM (direct message = közvetlen üzenet) funkcióval. A felülettől és a fiók biztonsági beállításaitól függően pedig kéretlen üzenetek is előfordulhatnak a bejövő levelek között.

Mivel játszanak?

A telefonos játékokkal kapcsolatban érdemes szem előtt tartanunk az alábbiakat:

  • A gyerekek online közösségek tagjaivá válnak a digitális játékok közben.
  • Sok játékot csapatként, beépített interakciókkal (mikrofon, chat stb.) játszanak.
  • A legtöbb applikáció beépített vásárlásokat is tartalmaz, amelyek gyorsan összeadódhatnak.

További érdekes és informatív tartalmak az ESET oldalán.

Forrás: MTI / OTS Üzleti Sajtószolgálat