Ammóniás vagy ammóniamentes hajfestéket válasszunk?

Biztonságos az ammóniás hajfesték? Hatékony az ammóniamentes? – kérdezgetjük egymást, vagy a fodrászunkat. De tényleg: biztonságos az ammóniás? A szakértő szerint a mai korszerű hajfestékek rendeltetésszerű használat mellett kivétel nélkül biztonságosak, nincs ismert egészségkárosító hatásuk, ám ez nem volt mindig így.

A 19. századi lapok egészségügyi rovatai rendszeresen számoltak be a hajfestés kihívásairól, ami akkoriban valódi életveszély volt. A korai hajfestékek összetevői, például a sötét színezésre használt ezüst-nitrát, más néven pokolkő, súlyosan egészségkárosító hatásúak voltak. Az elmúlt csaknem két évszázad alatt azonban óriási fejlődésen ment át a hajfestés minden szempontból.

Büdös és veszélyes, nem?

Bár kétségtelen, hogy az ammóniának szúrós szaga van, amitől sokan tartanak, valójában a hajfestés során előforduló mennyiségben ez mindössze kellemetlen, de korántsem tekinthető veszélyesnek. Az ammóniának megvan ugyanakkor az az előnye, hogy segítségével tartóssá tehető  a hajfestés, valamint tökéletesen megoldható az ősz haj fedése is. Ebből az okból kifolyólag a tartós hajfestéshez leggyakrabban használt hajfestékek mindegyike tartalmaz ammóniát.

Az ammóniatartalmú hajfestékek sötétítésre, világosításra és színezésre, valamint a már szőkített hajak hamvasítására, tonizálására, árnyalására egyaránt alkalmasak. A világosítás ugyan erősebb vegyszert igényel, de szakember kezében ez sem jelent kockázatot.

“Néhányan félnek attól, hogy az ammónia kicsípi a fejbőrüket, bőrpirosodást, ritka esetben allergiás reakciót okozhat, vagy hogy a vegyszer roncsolja a hajukat. Bár a mai professzionális hajfestékek szakember kezében roncsolást nem okoznak, viszont aki még sosem festette a haját, az mindenképpen végeztessen tesztet a bőrön, például a fül mögöttű” – tanácsolja Vass Edina, az Angerer Fodrászat mesterfodrásza.

Elterjedt vélemény, hogy a várandós nők nem festhetnek hajat. Bár szakmai szabályok szerint ez nem tilos, a szakértő azért nem javasolja a festést ilyenkor, mert a szúrós szag irritálhatja a kismamák szaglását.

Fotó: cottonbro / pexels.com

Festés ammóniamentesen

Az ammóniamentes hajfesték hasonló a klasszikus hajfestékhez, de inkább úgy működik, mint egy színező. Kevésbé jut be a hajba, és emiatt kevéssé roncsol, azonban drágább, mint a hagyományos hajfesték. Inkább természetesebb árnyalatokhoz, egy-két árnyalatnyi módosításra használható, viszont az ősz hajat nem fedi megfelelően. Az ammóniamentes hajfestékek kiválóan alkalmazhatók színezésre, mivel ilyenkor a festék segédanyagok nélkül csak a haj felületén tapad meg, ám ezért nem is olyan tartós, általában hat-nyolc hajmosásig tart.

Ám óvatosan itt is: “az, hogy nincs szúrós szaga, nem jelenti azt, hogy nem lehetünk érzékenyek rá. Ez esetben is ajánlott próbát végezni a fül mögötti részen az első használat előtt” – hívja fel a figyelmet az Angerer Fodrászat mesterfodrásza.

Most akkor ammóniás vagy ammóniamentes?

A hagyományos hajfestékek előnye a nagyobb színválaszték. A hosszan tartó és ragyogó színek biztosítása, az ősz hajszálak teljes elfedése mellett, szakértő kezekben ezek hajkárosodás nélkül használhatóak. Az ammóniamentes hajfesték előnye, hogy érzékeny fejbőrűek is használhatják, kevésbé roncsol, ám nem olyan tartós, és az ősz hajat nem fedi be hatékonyan. A döntést a személyes preferenciákon túl az elérni kívánt színmélység és -árnyalat, valamint a haj adottságai is befolyásolják, ezért mindig a személyre szabott megoldás a legjobb, amit csak egy szakértő fodrász garantálhat.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.