Mit tehetünk a zavaró striák ellen?

stria-womagic

Bár sokan azt gondolják, hogy a striák kialakulása csak a kismamákat érinti, ez koránt sincs így. A zavaró, kezdetben vöröses, majd fehér, gyöngyházfényű csíkok test szerte megjelenhetnek a tinédzsereknél, a fogyás után, férfiaknál és nőknél egyaránt. A bőrelváltozás felbukkanása néhány módszerrel megelőzhető, de arra is van megoldás, ha már megjelentek a csíkok a hason és combokon – mondja Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője.

A striák kezdetben vöröses, majd fehér, gyöngyházfényű csíkok, melyek elsősorban a hason, a csípőn, a combon vagy a fenéken jelennek meg. „Kialakulásuk oka az, hogy a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan ütemben növekedni, mint a bőr felső rétege, így megreped vagy elszakad és a feszülés irányára merőleges lila vagy vörös csíkok alakulnak ki, melyek később gyöngyházas fehér színűvé fakulnak. A csíkok jellemzően nagyobb mértékű hízás vagy fogyás után jelentkeznek, elsősorban a terhesség alatt, vagy testépítőknél a gyors izmosodás következtében” – magyarázza a szakember. A striák képződéséhez hozzájárul a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás, de az örökletes tényezők is negatív irányban befolyásolhatják a folyamatot.

Hogy előzhető meg?
Fontos a jojózás elkerülése, a gyakori fogyás és visszahízás nem tesz jót a bőr kötőszöveteinek! Terhesség előtt és alatt is javasolt a bőr rugalmasságát fokozó készítmények használata! A bőr rugalmasságát javító készítmények, így a mogyoróolaj, a lenolaj és a kökényolaj serdülőkorban is használhatók, amikor hirtelen növés vagy súlygyarapodás is előfordulhat. Fontos a megfelelően kialakított, egészséges étrend betartása, és a napi 2-3 liter folyadék elfogyasztása. A friss és lehetőleg nyers zöldségek, illetve gyümölcsök a magas antioxidáns tartalmuk miatt segítenek a bőr frissességének megőrzésében, de jó hatásúak a cinkben gazdag magvak, a tojás, a máj, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a tengeri halak. A hideg-meleg váltófürdő feszesíti a bőrt, és fokozza a vérkeringést, érdemes heti rendszerességgel alkalmazni!

Kezelések is segíthetnek

Ha már kialakultak a striák, maguktól biztosan nem múlnak el nyomtalanul, de ilyenkor orvos-esztétikai kezelések segíthetnek visszanyerni a bőr szépségét. „Minél frissebbek a striák, minél hamarabb megyünk el orvoshoz azok kialakulását követően, annál nagyobb eséllyel lehet látványos és szép eredményeket elérni eltüntetésükben. A helyileg alkalmazott “csoda” krémek nem igazán hatásosak, mivel a sérülés olyan mélyen helyezkedik el bőrben, ahova azok hatóanyaga már nem tud eljutni. Ugyanakkor vannak egyéb lehetőségek is” – mondja Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista.
A frakcionált CO2 lézer segítségével jelentős eredményt lehet elérni a striák kezelésében. A lézersugár kis mikropontokat hoz létre a bőrön rácsszerűen, amelyek között a bőr ép marad. Ezzel egyrészt a beavatkozás kevésbé invazív, lerövidítve ezzel a gyógyulási időt, másrészt fokozza a kollagén szintézisét, feszesítve ezáltal a bőrt. Ennek hatására a striák összehúzódnak, és kisebbek lesznek. Optimális eredményt általában 3-6 hónapos intervallumban elvégzett 2-3 kezelés után várhatunk. A CO2 frakcionált lézer kezeléssel mintegy 75%-kal csökkenthetők a striák pár alkalmat követően. Várandós kismamák esetében javasolt, hogy szülés után mihamarabb kezdjék el a kezelést a terápia eredményessége miatt.
„A lézeres kezelés alternatívája a mezo-, vagy dermarolleres kezeléssel egybekötött mezoterápia. A mezoterápiás eszköz segítségével egy vékony tűn keresztül tudjuk a bőrfelszín alá juttatni a megfelelő mennyiségű hatóanyagot. A sok apró tűszúrás és az esszenciális tápláló anyagok elősegítik a kollagén és az elasztin termelését a bőrben. A kezelés megerősíti a bőrt, valamint visszaállítja vitalitását és helyes szerkezetét” – részletezi a szakember.
A striák eltüntetésének ugyancsak hatékony módszere a HIFU-kezelés. „Ez a bőr felszínén történik, és az ultrahang által fókuszált energiát egy előre meghatározott olyan mélységbe juttatjuk, ahol a kollagén előfordul. A keletkezett hő hatására a bőr mélyebb rétegében a kollagén szerkezete megváltozik, valamint új kollagén termelésének stimulációja történik, amely hatására feszesebbé válik a bőr. Ez a hatás ideális a striák kezelésére, mivel azt a dermiszben újonnan képződött elasztikus rostok összehúzzák. Az eredmények fokozatosan, 2-3 hónap alatt lesznek láthatóak, és egészen 6 hónappal a kezelés után is javulást mutatnak” – javasolja.

 

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.