Blog: Az IR és én – Meglepő tények

A 40-es éveink elején, ha falba ütközünk a fogyást illetően, nem biztos, hogy egyből arra gondolunk, hogy “utolért minket’ a menopauza, igaz?! De amióta jobban beleástam magam az IR-be és leginkább annak olvastam utána, hogy miért olyan nehéz pár kilótól megszabadulni, amikor korábban nem jelentett gondot, több érdekes tanulmánnyal is találkoztam.

Bevallom, volt pár olyan információ, amivel nem voltam tisztában és ezek alapján bizony simán lehet, hogy már a 40-es éveink elején elkezdődik a változó kor. Az IR már csak hab a tortán. 🙂 A menopauza önmagában nem okoz inzulinrezisztenciát, mivel annak kiváltó oka a hormonháztartás nem megfelelő működése. Ha menopauza során inzulinrezisztenciával, súlynövekedéssel küzdesz, fogadd meg az alábbi tanácsokat:

Ellenőriztesd a kortizolszintedet!

A menopauza során megélt stressz elősegítheti, hogy a szteroid nemi hormonok (például az ösztrogén) kortizollá alakuljanak. A megemelkedett kortizolszintnek köszönhetően egyre több cukor kezd keringeni a véráramban, megnövelve ezzel az inzulinszintet, ami végül megakadályozza a fogyást. Kérd meg az orvosodat, hogy teljes körű vizelethormon vizsgálattal (DUTCH teszt) ellenőrizze és értékelje a hormonháztartásod állapotát.

Ügyelj a megfelelő sóbevitelre!

A nátrium segíti a mellékvese működését, de a túlzott sófogyasztással kapcsolatos intelmekkel ellentétben a legtöbb ember nem fogyaszt elegendő mennyiséget belőle.

Könnyedén nátriumhiányos állapotba kerülhetünk, legfőképpen túlzott testmozgás vagy erős stresszhatás esetén.

Az alacsony nátriumszint következtében a vér kortizol- és inzulinszintje az egekbe szökik, az izmok pedig bemerevedhetnek. Az étkezések során ne asztali sót használj, hanem jó minőségű tengeri sót. Hasznos lehet, az is, ha reggelenként meleg vízben feloldasz 1/4 teáskanálnyi tengeri sót és elfogyasztod.

Szedj magnéziumot!

Az emberek mintegy 80 százaléka szenved magnéziumhiányban. A túlzott cukorfogyasztás vagy egyes gyógyszerek szedése alacsony magnéziumszinthez vezethet még akkor is, ha étrendünkkel amúgy megfelelő mennyiségben viszünk be magnéziumot a szervezetünkbe. Mi több, Dr. Carolyn Dean szerint a menopauzához társított tünetek nagy része megegyezik a magnéziumhiány tüneteivel. Ilyenek például a hőhullámok, az éjszakai izzadás, álmatlanság és az idegesség.

Figyelj a megfelelő kalória-bevitelre!

A húszas éveidben valószínűleg neked is könnyebb volt úgy fogynod, hogy egyszerűen csökkentetted a bevitt kalóriamennyiséget. A menopauzával sajnos ez is megváltozik, ugyanis ekkor a csökkentett kalória-bevitel fokozott stresszhatásnak teszi ki a szervezetet, ami megnöveli a kortizol- és inzulinszintet, ezáltal gyengíti a pajzsmirigy működését és súlygyarapodást okoz. Ez a hatás különösképp felerősödik, ha a csökkentett kalória-bevitel mellé fokozott intenzitású és mennyiségű testedzés is társul.

Mindig figyelj rá, hogy megfelelő, egészséges élelmiszerek fogyasztásával elegendő kalóriát vigyél be, mert a szervezeted ebből nyeri az energiát.

Mondj le az alkoholról!

Az alkohol is cukor; a rendszeres alkoholfogyasztás inzulinrezisztenciát és súlygyarapodást okoz. Fontos tény az is, hogy az alkoholt a máj dolgozza fel, és amikor a máj éppen az alkohol lebontásával foglalkozik, nem képes a hormonok feldolgozására, ezzel még inkább összezavarja az ösztrogén- és kortizolszintet Ha alkalmanként mégis alkoholt fogyasztasz, fokozott rostbevitellel segítheted a vércukorszint egyensúlyban tartását és az alkohol lassabb felszívódását.

Nyitókép: pixabay.com
Még nincs hozzászólás

Hozzászólások lezárva