Függőségeink – Miért akkora kihívás abbahagyni a dohányzást?

Sokkoló adat, hogy a magyarországi lakosság csaknem 30 százaléka rendszeresen dohányzik, beleértve az e-cigaretta használókat is. A függőséget a nikotin okozza, amiből egyre többre és többre van szükség. De milyen hatással van ez a szervezetre és hogyan lehet megszüntetni a függőséget? Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakembereivel ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Nem lehet elégszer elismételni: a nikotin erős függőséget okozó szer. A dohányzás, nikotintartalmú termék használata során a beszívott aeroszollal vagy a szájban kioldódva kerül a szervezetbe, és a száj nyálkahártyáján, illetve a tüdőn keresztül szívódik fel. A nikotin amellett, hogy az erek falát károsítja, gátolja az oxigénszállítást a vérben, idő előtti érelmeszesedést és szívinfarktust okozhat, a várandósság alatt pedig nemcsak károsítja az egészséges magzati fejlődést, hanem későbbi függőség kialakulására is hajlamosíthat.

Miért okoz a nikotin függőséget?

A nikotin pár másodperc alatt tüdő erein keresztül eljut az agyba és stimulálószerként fejti ki a hatását az idegrendszerben: először élénkséget okoz, majd fokozza a dopamin elválasztást – ami megkönnyebbülést, kellemes érzést hoz létre. A nikotin gyorsan kiürül, és körülbelül 30-120 perc után erősen jelentkezik a megvonási tünet, amely feszült sóvárgással, kedvtelenséggel, nyomottság érzésével jár. Emiatt a nikotinfüggő újra rá akar gyújtani, hogy visszakerüljön a korábbi állapotba.

Az újabb nikotinadag látszólag nyugtató hatást fejt ki. Látszólag. A dopaminszint ismét megemelkedik, azonban ez az érzés leginkább a nikotin iránti erős vágy kielégítéséből fakad, és súlyos függőséghez vezet.

A dohányzók folyamatosan próbálják fenntartani a kívánt nikotinszintet, azonban az ismételt használattal a receptorok kezdeti érzékenysége a nikotinra csökken, ezért egyre többet kell a cigaretta vagy más nikotintartalmú élvezeti termék után nyúlniuk, hogy elérjék ugyanazt a hatást.

Fotó: Lilartsy/pexels.com

A nikotinmegvonás tünetei

  1. Dohányzás utáni sóvárgás, amint a nikotin kiürül a szervezetből, és a dopaminszint lecsökken. A nikotin utáni vágy 5-10 percig jelentkezik erőteljesebben, ilyenkor érdemes különböző technikákat bevetni (pl. séta, légzéstechnika, vízivás), amelyek elterelik a figyelmet.
  2. A hangulatingadozást, mint például az ingerlékenységet, nyugtalanságot, és a csökkent koncentrálóképességet a központi idegrendszer megváltozott működése váltja ki. Ilyenkor rövid élettani hatások is jelentkeznek, például megnövekedik a vérnyomás és a pulzusszám, ami fejfájást okozhat.
  3. Az alvászavar. A nikotinmegvonás gyakori mellékhatása, és az álmatlanságtól, a nap folyamán fellépő fáradtság érzetig és aluszékonyságig változó mértékű lehet. A tüneteknek szintén a dopaminszint nem megfelelő működéséhez van köze, amely az alvásszabályozásban is szerepet játszik.
  4. Súlygyarapodás. Fokozott étvágy gyakran jelentkezik a dohányzás abbahagyása után. Az addig magasan tartott vércukorszint lecsökken, emiatt a dohányzó úgy érzi, hogy szénhidrátokat, édességeket kell, hogy fogyasszon, amivel ki tudja elégíteni ezt a hirtelen és gyakran megmagyarázhatatlan éhséget. A pótcselekvésként szolgáló nassolás szintén hozzájárul a súlygyarapodáshoz.
  5. Tartós köhögés. Bármennyire is furcsának tűnik, a köhögés ebben a szakaszban annak a jele, hogy a tüdő működése javul, nem pedig rosszabbodik. Előfordul, hogy influenza-szerű állapot jelentkezik, amelyet enyhe láz, rossz közérzet, és testfájdalmak jellemeznek pár napig. Ez egyszerűen a test hirtelen válasza egy ismeretlen helyzetre.
  6. Székrekedés. Az emésztőrendszer is reagál a nikotinmegvonásra. A belek mozgékonysága és összehúzódása megváltozik, ami lelassítja az étel emésztésének sebességét. Sok-sok víz és a rostbevitel növelése általában hozzájárulhat a bélmozgások normalizálásához.
Fotó: Dede Avez/pexels.com

Meddig tartanak a tünetek?

Ezek a tünetek átmenetiek, általában 24-72 órán át intenzívek, majd enyhülnek, és összességében 3-4 hét alatt megszűnnek. A tünetek erőssége és megélése egyénenként változó, de a sóvárgás jellemzően még hosszú ideig fennmarad.

Előfordul, hogy az elvonási tünetek ellen a dohányzók leszokási szándékkal e-cigarettát használnak, azonban fontos tudni, hogy az utántöltő-folyadékok a nikotin mellett számos más egészségkárosító vegyületet tartalmaznak.

Ráadásul, ha a leszokni vágyó nem csökkenő nikotintartalommal alkalmazza az e-cigarettát, a nikotinfüggőség és a szokásfüggés ugyanúgy fennmarad.

Mi az, ami valóban segít?

A leszokást elsősorban az elhatározás és a motiváció tudja segíteni. Emellett rendelkezésre állnak olyan leszokást támogató gyógyszerek és programok, amelyek hatékonyan és hosszú távon nyújtanak megoldást. Ezt a célt szolgálja a Korányi Intézet GOND EGY SZÁL SE! applikációja, amely segít a leszokás iránti motiváció fenntartásában és a visszaesés megelőzésében.

További információk a www.eljtisztatudovel.hu oldalon!

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.