Jobb egészség a szívnek és a vesének – Stresszkezelési technikák (2. rész)

A stressz helyes kezelése nem varázstudomány, olyan alaptevékenységek rendszeres gyakorlását jelenti, melyeket mindannyian ismerünk és tapasztaljuk jótékony hatásukat, talán csak azzal nem vagyunk tisztában, hogy milyen kifizetődő beépíteni őket a napi rutinunkba, főként fokozottan stresszes élethelyzetekben.

1. Egészséges étkezés: Stresszes időszakokban sokunkkal előfordul, hogy „csak bekapunk” valamit, de az a valami sajnos olyan is. Csipszek, kekszek, ropik, gyorséttermi ételek mind tele vannak sóval, adalékanyagokkal és foszforral. Ezek rossz hatással vannak vesénk egészségére, ezért nagyon fontos, hogy teljes értékű alapanyagokból, általunk készített egészséges menü kerüljön ilyen időszakokban is az asztalra.

2. Kevesebb só és koffein. A sok koffein idegességet, feszültséget okozhat, ami nem szerencsés egy alapból stresszes időszakban. A só fogyasztás mérsékléséhez nemcsak ételeink sózásával kell csínján bánnunk, de érdemes a készételek és italok sótartalmát is leellenőrizni, mielőtt elfogyasztjuk őket. Ha már magas vérnyomásunk van, fokozottan fontos odafigyelni erre a 2 összetevőre.

3. Kikapcsolódás. Mindenkinek mást jelent a „lazítás”. De mindenképpen szükségünk van rá, napi rendszerességgel. Ez lehet jóga, masszázs, meditáció, sport, alkotás, bármi, a lényeg, hogy megnyugtasson és feltöltsön minket.

4. Rendszeres testmozgás. A testmozgás boldogsághormonokat szabadít fel, ami nemcsak jókedvre derít, de fájdalomcsillapító hatása is van. Sőt, segít csökkenteni a magas vérnyomást és hatékonyan levezeti a stresszt is.

5. Csökkentsük étrendünkben a cukrok és zsírok mennyiségét! Mindkettő a legfőbb okozója a túlsúlynak, amiből számos egészségügy problémánk eredhet.

Fotó: wayhomestudio /. freepik.com

6. Előremutató életszemlélet. Gondolataink befolyásolják közérzetünket is, ezért fontos, hogy a nehéz időszakokat megtanuljuk a helyén kezelni. Természetesen nem a „Hurráoptimizmus” fog rajtunk segíteni, de egy reális életszemlélet és a helyzetben a legmegfelelőbb megoldások felkutatása megóvhat minket attól, hogy beleragadjunk negatív gondolataink ördögi körébe.

7. Megfelelő mennyiségű alvás. Fontosabb, mint gondolnánk, hiszen a kialvatlanság többek között nagyobb étvágyhoz és emiatt elhízáshoz is vezethet.

8. Ne zárjuk magunkba érzéseinket! Beszéljen róla barátaival, családtagjaival vagy egy szakemberrel, írja le egy naplóba! Amikor írunk érzéseinkről, jobban megfogalmazzuk őket és a megoldás is hamarabb eszünkbe jut.

9. Legyenek megvalósítható célkitűzéseink: Mérhető, Konkrét, Megvalósítható és Nyomon követhető, ezek az ismérvei az előrevivő célkitűzéseknek.

10. Hallgassunk rendszeresen zenét! Mindegy milyen stílust, bármilyen zene nyugtatólag hat lelkünk számára.

Látható, hogy számos megoldással tehetjük élhetőbbé még a nehéz helyzeteket is. Ami rendkívül fontos azonban, hogy ha vese- vagy szívbetegségünket szeretnénk kezeltetni, a testi tünetek mellett érdemes a lelki problémáinkat is rendezni, mert az is segítheti, nagy mértékben támogathatja a gyógyulást!

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.