Nagy januári fogadalmak? A diéta nem elég!

Sok szó esett már arról, milyen diéta teszi sikeressé az életmódváltást. De vajon a diétázás önmagában elegendő?

Bár a diéta sikerességében a táplálkozásnak van a legnagyobb szerepe, mégsem elég csak az étkezésre koncentrálni. A fizikai inaktivitás önálló kockázati tényező a krónikus megbetegedéseink szempontjából. Ahhoz, hogy fittek és egészségesek legyünk, a rendszeres fizikai aktivitásra is időt kell fordítanunk.

Rengetegen küzdenek alvásproblémákkal és szinte nincs olyan ember, akinek a nagymértékű stressz ne terhelné a szervezetét. A rendszeres mozgás javítja az alvásminőséget, növeli a stressz tűrőképességet! Nem csak abban segít, hogy a már kialakult problémákban segítsen, de preventív hatása is van.

Az aktívan sportolók kevésbé hajlamosak a depresszióra, a kettes típusú cukorbetegségre, a magas vérnyomásra valamint a vastagbél, emlődaganat kialakulására.

Hogyan támogatja a diétát a mozgás?

A mozgásnak inzulinszerű hatása van. Testmozgás során és még az azt követő órákban is csökken a vércukorszint, gyorsul az anyagcsere. A rendszeres testmozgás csökkenti a koleszterinszintet és javítja a sejtek inzulinérzékenységét, mely rendkívül fontos tényező az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kezelésében is. Fontos, hogy olyan tevékenységet válasszunk, amit szeretettel, élvezettel teszünk, ezáltal örömünket leljük benne. Válasszunk a lehetőségeinkhez és fizikai állapotunkhoz igazodó mozgásformát. Végezhetünk otthoni tornát is, de ha van lehetőségünk, menjünk a szabadba, hiszen a szabad levegőn végzett mozgásnak további jótékony hatásai vannak. Ha eddig egyáltalán nem sportoltunk, kezdjünk el sétálni és növeljük az intenzitást hétről hétre.

Érjük el a heti 150 perc közepes intenzitású sporttevékenységet és a további jótékony hatások érdekében mozogjunk 150 pernél is többet.

A minimum 150 percet feloszthatjuk heti 5×30 percre, de a fél óránál kevesebb ideig tartó mozgás nem kellő hatékonyságú. Választhatunk tempós gyaloglást, nordic walkingot, biciklizést, spinninget, úszást. Ajánlott hetente kétszer izomerősítő edzést is végezni, amihez igénybe vehetünk akár két vizesflakont vagy kis kézisúlyzókat is, de a saját testsúlyos edzések is rendkívül hatásosak.

Ne feledjük, hiába edzünk többet, ha az egészséges táplálkozási szokások kialakítására nem figyelünk, életmódváltásunk nem lesz sikeres! Ha edzés után megkívánunk valami nassolnivalót, tökéletes választás lehet ez a praktikus egyesével csomagolt Gullón keksz. 😉

Forrás:

Facebook: @gulloncukormentes
Instagram: @gullon_kekszek
Tik-Tok: @gullon_zero_kekszek

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.