Óvjuk a szemünket sport közben is!

A szemsérülések több mint 40 %-a sportolás vagy valamilyen szabadidős tevékenység során történik. Egy amerikai kutatás szerint, ha tudatosan védenénk a szemünket sportolás közben, a sérülések 90%-a elkerülhető lenne. A nemzetközi szemész portálok ezért mozgalmat indítottak a tudatos szemvédelem mellett.  Áprilisban évek óta ennek fontosságára irányítják rá a profi és amatőr sportolók figyelmét.

A labdajátékok a legveszélyesebbek

Sportolás közben minden esetben szükséges figyelni a szem megfelelő védelmére, de vannak olyan sportágak, amelyek nagyobb veszélyt rejthetnek magukban. Ilyenek a labdajátékok: a kézilabda, a röplabda, a tenisz, a tollaslabda, a squash és a foci. A labdajátékok azért veszélyesek, mert a nagy sebességgel repülő labda becsapódása komoly sérüléseket tud okozni.

Talán hihetetlenül hangzik, de egy erőteljesen megütött teniszlabda 251 km/h sebességgel képes repülni, a squashlabda pedig még ezt is felülmúlja a 270 km/h-ával.

A fizikai érintkezés a kosár-, a kézi- és a röplabda esetében ugyancsak kockázati tényező lehet, mert a játékostársaink könnyen a szemünkbe kaphatnak. Kerékpározás és paintball közben szintén érdemes kiemelt figyelmet fordítani szemünk épségének megóvására is. A sportolás közben elszenvedett balesetek a szaruhártya hám sérülésétől a súlyosabb, látást veszélyeztető, a szemgolyó belsejét érintő sérülésekig, vérzésekig, vagy akár az ideghártya leválásáig terjedhetnek. A gyerekek szemének védelmére különösen ügyelni kell, mivel a szemsérülések körülbelül egyharmadának ők az elszenvedői.

Hogyan védjük a szemünket?

Viseljünk megfelelő szemvédőt: A hétköznap viselt szemüveg nem nyújt megfelelő védelmet sportolás közben, mert leeshet, eltörhet, az apró szilánkok pedig a szemünkbe kerülhetnek. Bizonyos esetekben érdemes a szemüveget kontaktlencsére cserélni.

Ajánlott törésálló, polikarbonát lencsékkel ellátott védőszemüveg viselése.

„Ha vízi sportot űzünk, a kontaktlencse inkább lehet átok, mint áldás. Egyrészt könnyen elmozdulhat, másrészt, klóros vízben nem előnyös kontaktlencsét viselni. A klór károsíthatja a lencse anyagát, maga a lencse pedig a szemfelszínen okoz olyan mikrosérüléseket, melyeken keresztül a vízben található kórokozók könnyen megfertőzhetik a szemet. Ilyen esetekben valódi megoldást a lézeres szemműtét jelenthet. A beavatkozás profi- és amatőr sportolók részére azért is lehet jó és gyors megoldás, mert utána csupán pár napig kell leállni az aktív élettel” – mondja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Tegyük fel a bukósisakunkat: Kerékpározás közben viseljünk bukósisakot és az egyéni adottságainknak megfelelő, körültekintően megválasztott, törésálló, UV szűrővel ellátott szemüveget. Utóbbi a hirtelen elénk kerülő faágaktól nyújt védelmet, vagy akár az előttünk haladó jármű kereke által felvert kődaraboktól mentheti meg a szemünket.

Dobjuk ki a régi felszerelést: Ha azt észleljük, hogy a védőszemüveg sérült vagy megsárgult, akkor ideje lecserélni. A kopás miatt a szemüveg váza elgyengülhet és elveszítheti a hatékonyságát.

Nyitókép: freepik.com
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.