Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak.

Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.

Mély víz csak úszóknak, felhevült testtel ne ugorjunk a hideg vízbe, evés után várjunk 30 percet, mielőtt a medencébe megyünk, és ne ússzunk túl a bóján. Ezeket a vezényszavakat már kisgyerekkorunkban igyekeznek belénk verni, ha nyári strandolásról van szó, de olyan jó tanácsot kevésbé hallunk, hogy közben hogyan ügyeljünk egyik legféltettebb kincsünkre, a szemünk egészségére. Dr. Török Mátyás, a Budai Szemészeti Központ szemész orvosa összeszedte azokat a szabályokat, amelyeket érdemes szem előtt tartani vízparti nyaralás közben.

1. Klór és egyéb vegyi anyagok

A klór és a sóoldat alapvető szerepet játszik az úszómedencék fertőtlenítésében. Ezek az anyagok azonban árthatnak a szemünknek. Akár már rövid ideig tartó kontakt esetén is szemirritáció alakulhat ki. Ennek tünete a szúró, égő, száraz szem érzés, amit gyakran a szemfehérje pirosodása is kísér. Az úszómedence pH-egyensúlyát 7,2-7,8 közé optimalizálják, az emberi szemfelszín pH-ja pedig 7,5 körüli. Ha a víz pH-ja 7,2 alá süllyed, az már csípheti a szemünket, és ugyanígy nem szerencsés, ha az érték 7,8 fölé kúszik. Ha a strandon túlságosan klórosnak éreznénk a medence vizét, semmiképp ne nyissuk ki a szemünket a víz alatt. Ha pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy saját medencénk van, gyakran mérjük a víz pH-értéket, és az előírtaknak megfelelően állítsuk be a kémiai összetételét.

2. Védjük a könnyfilmet

A könnyfilm egy olajból, vízből, fehérjéből és enzimekből álló védőgát, amely a szaruhártya elülső részét borítja. Az egyik fő ok, amiért a medence vegyszerei irritálják a szemet, az az, hogy elmossák az egészséges könnyfilmet, így a szaruhártya védtelen marad. Ha ez gyakran előfordul – mondjuk egy állandóan úszással töltött nyár során –, akkor ez száraz szem szindrómához vezethet, egy olyan állapothoz, amelyben a könnyfilm nem működik megfelelően, vagy összetétele nem optimális. Úszás előtt és után tartósítószer-mentes műkönny alkalmazása segíthet a könnyfilm támogatásában. 

Aki rendszeresen úszik annak mindenképp érdemes műkönnyel átmosni a szemfelszínt medencehasználat után, még akkor is, ha úszószemüveget használ, mert a szemre kerülő irritáló anyagok hosszútávon visszatérő szemgyulladást is okozhatnak.

3. Viseljünk úszószemüveget

Az úszószemüveg a legjobb módja annak, hogy megvédjük a könnyfilmet úszás közben. Különösen igaz ez a gyermekek esetében, akik hosszú órákat képesek a medencében, illetve a sós tengervízben tölteni. Lehet, hogy némi megszokást igényelnek, de a legjobb szemvédelmet nyújtják az irritáció minden formája ellen.

Úszás után mindenképpen tisztítsuk meg a szemüveget, hogy megszabaduljunk a lencsékben esetleg felhalmozódott baktériumoktól. Ugyanezen okból soha ne tegyük el nedvesen az úszószemüveget. Tisztítás után alaposan szárítsuk meg.

4. Mellőzzük a kontaktlencse használatát

Úszás, strandolás közben a kontaktlencse viselése nagyon káros lehet a szemünkre, és a legjobb, ha kivesszük, mielőtt a vízbe csobbanunk. A lencsék ugyanis szivacsként szolgálnak mindenféle baktérium számára. Legyen szó bármilyen típusú vízről – beleértve a medencét, a pezsgőfürdőt, a tengert, az óceánt vagy a tavat – ha, kontaktlencsét viselünk, nagy a fertőzés kockázata. A baktériumok már egyetlen úszás, merülés után is elszaporodhatnak a lencséken. Továbbá a kontaktlencsék a víz alatt hajlamosak gyorsabban kiszáradni és merevvé, törékennyé válni, ami sok kellemetlenséget okozhat.

Ha mindenképp ragaszkodunk ehhez a látássegítő eszközhöz, váltsunk napi kontaktlencsére a nyaralás idejére. A vízben töltött idő után azonnal távolítsuk el és dobjuk ki őket, így csökkenthetjük a fertőzés kockázatát.

 5. Törekedjünk a rendszeres hidratálásra

A hidratálás az egészség minden aspektusához elengedhetetlen, beleértve a szem egészségét is. A dehidratáció gátolhatja a könnytermelést, vagyis gyengíti a könnyfilmet, és így az úszás során érzékenyebbé teszi szemünket a vegyi anyagok és baktériumok okozta negatív hatásokra. A meleg nyári napokon könnyű kiszáradni, ezért a könnytermelés fenntartása érdekében is igyunk sok vizet.

 6. Mossuk meg a szemünket

Az egyik legjobb dolog, amit szemünk védelme érdekében tehetünk, hogy miután kijöttünk a vízből, azonnal megmossuk a szemünket. Ez segít megnyugtatni a szemet az esetleges irritációtól, emellett lemosni a szemhéjakon/szempillákon lévő vegyszermaradványokat és a tengeri sót, bár igaz, hogy a sós víz általában kevésbé irritálja a szemet, mint a klór. A lemosást a már említett tartósítószer-mentes műkönnyel is kiegészíthetjük.

 7. Erre figyejünk szemműtét után

Ha látásjavító vagy egyéb szemműtétet tervezünk, orvosunk egy listát fog adni a „teendőkről” és „tilalmakról”, amelyeket a felépülés során figyelembe kell venni. Az egyik dolog, amit közvetlenül a műtét után kerülni kell, az úszás. Mivel a műtéti területnél megbolygatják a szaruhártya normál flóráját és szerkezetét, így sérülékenyebbé válik a vegyi anyagokkal és baktériumokkal szemben. Könnyebben alakulhat ki fertőzés, ami befolyásolhatja a műtét utáni látást. Ilyen esetben az úszószemüveg viselése sem nyújt kellő védelmet. “Érdemes a nyaralás és a szemműtét időpontját a korlátozásokat figyelembe véve összehangolni” – hívja fel a figyelmet dr. Török Mátyás, szemsebész.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.