Ünnepi finomságok Marton Adriennel

Adri azt mondja, hogy Mikuláskor ismét előtör belőle a gyermeki énje, így izgatottan, és boldogan készülődik az ünnepre. A Télapó viszont nem a kéményen keresztül szokott érkezni hozzájuk, mivel azt az építkezéskor véletlenül befalazták a munkások…

Amikor a gyerekek még kicsik voltak, a Mikulás és a krampuszai minden évben házhoz mentek Marton Adriékhoz. Ám most, hogy a fiúk már nagyobbak, nem látogat el hozzájuk személyesen a Télapó. A srácok általában december elsején levelet írnak neki, amiben elárulják, hogy mit szeretnének, mire vágynak és miután végeztek, borítékba teszik az irományt és feladják a postán. „Imádom ezt az ünnepet, ilyenkor megint előtör belőlem a gyermeki énem. – kezdte mosolyogva az Adri’s Kitchen háziasszonya. – Szerintem a családban én vagyok a leglelkesebb. Mindig mondom a srácaimnak, hogy ki kell tisztítani a cipőtöket, és tegyünk ki kis kekszet és tejet a Mikulásnak, mert nagyon szomjas és éhes, hiszen messze, Lappföldről érkezik.” 

Adriék anno úgy tervezték, hogy lesz egy szép kandallójuk, ám az építkezéskor a munkások azt hitték a kéményre, hogy a ház tetején levő lyuk csak egy „hiba”, ezért beleöntötték a betont és befalazták. Így a Mikulás nem tud ezen keresztül érkezni, hanem az ajtót kell használnia. Adriék pedig odakészítenek neki mindent. „A fiúk természetesen minél nagyobb cipőt választanak, hogy sok ajándék beleférjen. – nevetett fel a gyönyörű gasztro műsorvezető. –

A gyerekek este már gigantikusan izgatottak szoktak lenni. Alig tudnak elaludni. Nincs így könnyű dolga a Mikulásnak, de azért ügyesen megoldja, hogy láthatatlan maradjon…

A srácok általában már hajnali 4 fele felébrednek és rohannak az ajtóhoz, hogy megnézzék, mit kaptak a Télapótól.” Adriék asztaláról természetesen Mikuláskor sem maradhatnak el a különleges falatkák. Persze ilyenkor nem csapnak akkora bulit, mint halloweenkor, és a kétgyermekes anyuka nem csinál hatalmas asztalnyi dekorációt és ételt. De örömmel elkészít egy-két cukiságot. „Mindig szeretek izgalmas recepteket felkutatni, amikkel feldobhatom a hétköznapokat és a kisebb-nagyobb ünnepeket” – mondta el Adri, aki azt is elárulta, hogy melyek a kedvenc mikulásos finomságai.

Mézeskalács muffin

A muffin az egyik legjobb példa arra, hogy van, amit sokféleképpen el lehet készíteni, díszíteni és tálalni. Mikuláskor már egy kicsit összefonódnak az ünnepek, hiszen nemsokára itt a karácsony, így simán belefér, hogy mézeskalács muffinokkal lepjük meg a szeretteinket.

Hozzávalók:

Muffin:

25 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
2 db tojás
15 dkg vaj
150 ml tej
2 ek Méz
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 csipet só

Krém:

10 dkg sűrített tej
1 kk fahéj
25 dkg mascarpone
4 dl tejszín (hideg)

Mézeskalács: 

25 dkg Liszt
1 csipet só
6 dkg porcukor
1dl méz
1 kk szódabikarbóna
1 db tojás
5 dkg vaj
2 ek mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:

A tojásokat felhabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. A lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval és a mézeskalács fűszerkeverékkel, majd a tojásos masszánkhoz adjuk. A tésztát a muffin papírral bélelt formákba kanalazzuk, 15-20 perc alatt 180 fokon megsütjük.

Krém:

A mascarponéhoz keverjük a fahéjat és a sűrített tejet. A tejszínhabot habbá verjük és óvatosan egybe keverjük a mascarponés krémünkkel, habzsákba töltjük, és ezzel díszítjük fel a kihűlt muffinokat.

Mézeskalács:

A mézet és a vajat megolvasztjuk, a száraz hozzávalókat összekeverjük, mint porcukor, liszt, szódabikarbóna, só, mézeskalács fűszerkeverék. Ezután a vajas-mézes masszát beleöntjük, hozzáadjuk a tojást és egybegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és egy órát a hűtőben pihenni hagyjuk, utána kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. A mézeskalácsokat díszítésként a krém tetejére rakjuk.

Mikulásos muffin

Ugyan az eper ilyenkor nem szezonális gyümölcs, tökéletes Mikulás sapkát készíthetünk belőle. Így válik tökéletessé a télapós muffinunk.

Hozzávalók:

100 g étcsoki
2 db tojás
1 csipet só
100 g vaj
80 g cukor
50 g kakaópor
80 g liszt
2 tk sütőpor
100 g ricotta
12 db eper
350 ml tejszín (hideg)
200 g Mascarpone
1 csomag Vaníliás cukor
2 ek Vaj (kenéshez)

Elkészítés:

A csokit vízgőz felett megolvasztjuk. A tojást, a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a ricottát. Az olvasztott csokihoz keverjük a sót, a lisztet, a sütőport, és a kakaóport. Ezután a két masszát összeforgatjuk. A muffin sütőformát kivajazzuk és egyformán eloszlatjuk benne a tésztát. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült óvatosan kivesszük, és hagyjuk kihűlni.

Díszítés:

A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a mascarponét és csillagcsöves habzsákba töltjük. A krémet a muffinok tetejére nyomjuk, majd a megtisztított epret ráhelyezzük. Az eper tetejére pedig még egy pici habot teszünk.

Forrócsoki-pillecukor hóemberrel

A forrócsoki elmaradhatatlan Mikuláskor és karácsonykor, hiszen a komfortérzést, a melegséget, és a bekuckózást szimbolizálja. Ezt a finom italt gyorsan és könnyedén feldobhatjuk egy hóember párral, és egy izgalmas történetet is kitalálhatunk hozzá. A kicsik biztosan szívesen hallgatják meg a mesét a forró csokiban jacuzzizó hóemberekről…

Hozzávalók:

Nutellás forrócsoki:

3 dl tej
150 g tutella
2 dl tejszín

Egyéni hozzávalók:

pillecukor
sárgarépa pálcikák
olvasztott étcsokoládé

Elkészítés:

A tejet és a tejszínt, nutellával felforraljuk és 5 percig főzzük, majd az egészet egy szűrő segítségével egy pohárba szűrjük. Az egyéni hozzávalókból a pillecukrokat egy fogpiszkálóra húzzuk, és így összeállítjuk a hóemberünk alapját, sárgarépából orrot és karokat készítünk, az olvasztott csokoládéból pedig szemet, szájat, és gombokat.

Képek: Komáromi Annamária
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.