Könyvklub: Nyugalom

Félsz? Tartasz valamitől? Szorongsz? Shunmyo Masuno könyvéből kiderül, hogy aggodalmaid többsége egyszerűen nem igazolódik be. Gondolj bele: hányszor fordul elő, hogy a mindennapjaidat megmérgezi egy rossz sejtelem, de amitől féltél, végül nem következik be! 48 lecke a kiegyensúlyozott élethez.

Zen buddhista szerzetes lévén számtalan emberrel beszéltem már a problémáikról. Végtelenül sokféle alakot öltenek ezek a gondok, de ha osztályoznom kellene őket, a legtöbbjük valamilyen szorongás, aggodalom, kétség alakjában jelentkezik. Figyelmesen hallgatva a különféle bajokat, a következőt vettem észre: szinte nincs olyan probléma, amely mögött ne valamilyen téves észlelés, hibás feltevés, helytelen benyomás vagy képzelt félelem rejlene. Merem állítani, ezek a félelmek nélkülöznek bármiféle valóságalapot. „Hogyan tekintheted ilyen jelentéktelennek a problémám – kérte számon egyszer tőlem valaki –, amikor nem neked kell megküzdened vele?” Vagy: „Annyit idegeskedem, hogy már enni sem tudok!” Kicsit hasonló ez az állapot ahhoz, amire a japán szólás utal: szellemet lát a mezőn, ahol száraz japánfű hajladoz. Más szóval, nincs értelme szellemektől félni, hiszen csak fonnyadt indák azok. Így van ez azokkal a dolgokkal is, amelyek gúzsba kötnek bennünket és lehúzzák a szellemünket.

Nézzük tárgyilagosan: legtöbbször árnyaktól rettegünk.

A zenben a gyakorláshoz tartozik, hogy megismerjük a zengónak nevezett szólásokat, közmondásokat. Az anekdotákból, régi iratokból származó zengók segítenek megérteni a zen bölcsességét és gyakorlatát. A könyvben több helyen találkozhatsz majd velük, és a kötet végén sorrendben össze is gyűjtöttük őket. „Teljes szíveddel egyél és igyál” – ez is egy zengo, amely arra tanít, ne hagyjuk, hogy felesleges dolgok elvonják a figyelmünket. Ha épp teázol, figyelj csak a teázásra, ha eszel, figyelj csak az evésre. Mindez teljesen kézenfekvőnek tűnhet, de ha ügyelünk rá, hogy a gyakorlatba is átültessük ezeket a szokásokat, képesek leszünk az itt és mostra összpontosítani. Amint ezt sikerül megvalósítanunk, megóvjuk magunkat a felesleges idegeskedéstől, és elménk is lecsillapodik.

Ahelyett tehát, hogy azon aggodalmaskodnánk, mit hoz a jövő, koncentráljunk csak az itt és mostra. A lényeg a szabadság, az elengedés, a hátrahagyás… Így már képesek leszünk élvezni nyugodtabb, lazább, pozitívabb önmagunkat.

Az életedet jobbá, szebbé, élvezetesebbé teheted pusztán azzal, hogy megszabadulsz felesleges félelmeidtől.

  • Ne hasonlítsd magadat másokhoz – a nyugtalanságod oroszlánrésze máris elillan;
  • Szabadulj meg a felesleges dolgoktól, a lehető legegyszerűbb életet éld;
  • Ne keresgélj, ne rohanj, ne hagyd, hogy megszállottságok legyenek úrrá rajtad;
  • Értelmezd pozitívan a dolgokat – egyedül rajtad múlik a döntés, hogy boldog vagy, vagy boldogtalan;
  • Ne áraszd el magadat túl sok információval;
  • Szállj ki a versengésből – a zen így kerüli a stresszt;
  • Aggódás helyett inkább cselekedj – ezáltal kétségtelenül jobbra fordulnak a dolgok.

Ez a könyv eszköz, amelynek 48 leckéje és csaknem 30 zen szólásmondása segít abban, hogy elfogadd magadat, és örömödet leld a korábbinál nyugodtabb, higgadtabb, pozitívabb énedben.

A szerzőről

Shunmyo Masuno egy négyszázötven éves zen buddhista templom főpapja Japánban, és díjnyertes zen kerttervező, aki világszerte kap megbízásokat ügyfeleitől. Japán egyik vezető művészeti iskolájában környezettervezést oktat. Számos helyen adott már elő, egyebek között a Harvard Egyetem dizájntovábbképző szakán, továbbá a Cornell és a Brown Egyetemen. Könyve elméletek helyett praktikus, egyszerű gyakorlatokat ajánl: tanácsaival apró lépésekben, finoman hangolja át a gondolkodásunkat.

Szerző: Shunmyo Masuno

Kiadó: 21. Század Kiadó

Ára: 3.518 Ft

ITT tudod megrendelni!

Ne felejtsétek, hogy ti is ajánlhattok könyvet a Könyvklubba, és folyamatosan várjuk könyvkritikáitokat is akár a Facebook oldalunkon a Könyvklub posztok alatt, akár e-mailben az info@womagic.hu címen.

A legjobb írásokat a magazin oldalán is közzétesszük, és egy friss, ropogós könyvvel jutalmazzuk. 

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.