3 dietetikus 3 kedvenc fogása – ha nem tudod, mit főzz ebédre

A főzés állandó megújulást is jelent, ami gyakorlatilag folyamatos gondolatolvasás: vajon mit enne ma a család. A helyzet fokozódik 35 fok felett, ami ma is adott. Rendhagyó módon most 3 olyan receptet hoztunk, amelyek a nyári nagy melegben is gyorsan elkészíthetők, egészségesek és nem utolsó sorban nagyon finomak! Együnk jól, együnk jókat!

Nézzük milyen recepteket hoztak a dietetikusok:

  • Végvári Viktória egy színpompás, tonhalas, zöldpesztós hamis spagettit ajánl
  • Gelencsér Adrienn egy zsenge karalábéfőzelék receptjét hozta kuszkuszos húsgolyóval
  • Sarnyai Tünde egy igazán könnyű fogást ír le, színes kölessalátát főtt tojással

Zöldpesztós hamis spagetti tonhallal

Hozzávalók (1 főre)

  • 1 kis szelet tonhal (50 g)
  • 80 g brokkoli
  • 2 db cukkini (20 dkg)
  • 1 kanál fenyőmag
  • 1 teáskanál szezámmag
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 db citrom leve
  • piros bors
  • metélőhagyma

Elkészítés

Az alaposan megmosott cukkinit spagettiformára lereszeljük, majd bő sós vízzel leforrázzuk. A tonhalat megsózzuk és kevés olívaolajon a serpenyőben megsütjük, majd citromlével és piros borssal ízesítjük. A rózsáira szedett brokkolit rövid ideig sós vízben főzzük, majd jeges vízbe kiszedjük. Az így elkészített brokkolit lecsepegtetjük és az előzőleg szárazon megpirított fenyőmaggal, metélőhagymával és a maradék olívaolajjal összeturmixoljuk. Miután a “spagettit” alaposan lecsöpögtettük, egy tálban elkeverjük a brokkolis pesztóval, tetejére tesszük a darabolt pácolt tonhalat, majd megszórjuk pirított szezámmaggal. Melegen tálaljuk.

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval

Hozzávalók (4 főre)

Főzelékhez:

  • 1-2 ek olívaolaj (hőálló)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa kockázva (kb. 100 g)
  • őrölt fekete bors
  • 1 kg karalábé pucolva, kockázva
  • alaplé vagy víz
  • 1-2 ek. sómentes szárított zöldségkeverék
  • nagy csokor petrezselyemzöld
  • 200 ml sovány (10 %-os) főzőtejszín

Húsgolyóhoz:

  • 500 g sovány sertés/pulyka darált hús
  • 100 g kuszkusz
  • őrölt fekete bors
  • fokhagyma
  • chili
  • fűszerpaprika
  • 2 db tojás
  • pici olaj a sütéshez

Elkészítés

Az olajon megpirítjuk a vöröshagymát és a sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, annyi vízzel felöntjük a zöldségeket, hogy azokat ellepje, félig megpároljuk, majd a szárított zöldségkeverékkel együtt turmixoljuk. A pürét visszaöntjük a fazékba, hígítjuk vízzel/alaplével és hozzáadjuk a karalábét, majd roppanósra főzzük. Az elkészült karalábé felét a tejszínnel és a petrezselyemzölddel leturmixoljuk. Ezzel a pürével sűrítjük a főzeléket, majd az egészet összemelegítjük. Húsgolyó: Egy keverőtálban minden hozzávalót alaposan összekeverünk. 30-40 percet állni hagyjuk. Sütőpapíros tepsire diónyi golyókat formázunk a masszából, ecset segítségével olajjal lekenjük, majd kb. 30 perc alatt, légkeveréses funkción 170C fokon megsütjük.

Színes kölessaláta főtt tojással

Hozzávalók (2 főre)

  • 2 db tojás
  • 1-2 db paradicsom
  • 1 db sárgarépa
  • ½ db kígyóuborka
  • 1 db paprika
  • 120 g köles
  • bors
  • friss menta
  • petrezselyemzöld
  • extra szűz olívaolaj
  • fehér balzsamecet

Elkészítés

A megmosott kölest kétszeres mennyiségű sós vízben készre főzzük. Közben a tojást megfőzzük és a zöldségeket apró kockákra vágjuk. A főtt kölest összekeverjük a zöldségekkel, a zöldfűszerekkel, az olívaolajjal és az ecettel. Szükség esetén tovább fűszerezzük. Főtt tojással tálaljuk.

A közlésre szánt három recepteket csatolva küldöm. Érdemes már akár hétvégén kipróbálni őket! Együnk jól és jókat!

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.