5 lépés a tökéletes házi pizzához

A hidegebb idők beköszöntével, a téli ünnepekhez közeledve a konyhában is szívesebben töltünk időt sütéssel és főzéssel. Sokan keresnek ilyenkor könnyen és rövid idő alatt elkészíthető fogásokat, amit nagy valószínűséggel a legtöbb ember szeret.

A Gorenje összegyűjtötte a legfontosabb öt lépést, amelyeket követve bárki tökéletesre fejlesztheti házi készítésű pizzáját, ami egészen biztosan nagy sikert arat majd az ünnepek alatt.

1. Minden pizza alapja

A tökéletes pizza első lépése a tészta összeállítása, amihez elengedhetetlen, hogy kiváló minőségű lisztet, élesztőt, vizet, sót, olajat használjunk. Keverjük és gyúrjuk addig, amíg a tészta egyenletes és rugalmas nem lesz. Ezt követően jöhet a kelesztés, amihez választhatjuk a 24-48 órás hűtőszekrényben történő lassú kelesztést vagy a gyorsabb verziót, aminek során elegendő néhány órán át szobahőmérsékleten, lefedve hagynunk a tésztát.

2. Nyújtsuk egyenletesre a tésztát

Lisztezett felületen kézzel vagy sodrófával óvatosan nyújtsuk ki a tésztát, de figyeljünk rá, hogy ne dolgozzuk túl, mert különben megkeményedhet a tészta. Törekedjünk az egyenletes vastagságra és a szószt úgy kenjük fel a pizza alapra, hogy körülbelül két ujjnyi vastagságot hagyjunk szabadon a széleken, ami aztán ropogósra sülhet.

3. A kevesebb néha több!

Kizárólag a képzelet szabhat határt, hogy mit rakunk feltétként a pizzánkra, de a kevesebb néha több jelmondatot érdemes szem előtt tartanunk, főleg, ha karakteres ízű hozzávalókkal dolgozunk, illetve, ha nem szeretnénk, hogy átázzon a pizzánk.

4. Előmelegítés és magas sütési hőmérséklet

A pizza tökéletességéhez vezető út a sütő lehető legmagasabb hőmérsékletre történő előmelegítésével kezdődik. Ez a lépés kulcsfontosságú a gyors, egyenletes sütési folyamat ideális környezetének megteremtéséhez, amely ropogós héjat és tökéletesen megolvadt sajtot eredményez. A Gorenje OptiBake sütői mindössze 5 perc alatt elérik a 200 ˚C-os hőmérsékletet, ami 30%-kal gyorsabb, mint a piacon kapható hagyományos sütők. Emellett a speciális pizza funkció segítségével könnyedén elérhető az akár 300 ˚C-os hőmérséklet is. A sütő magas hőfoka biztosítja, hogy minden tökéletesen megsüljön néhány perc alatt, így a feltétek megőrzik frissességüket és ízüket.

5. Jó étvágyat!

A pizzát addig érdemes sütnünk, amíg a széle aranybarnára sül, a sajt pedig buborékos és enyhén karamellizálódik. Ez a sütő hőfokától és a tészta vastagságától függően körülbelül 5-15 perc között lehet. Miután kivettük a sütőből, szeletelés előtt érdemes várni pár percet, hogy a sajt kissé megdermedjen. Végül jöhet egy kis friss bazsalikom, pár csepp olíva olaj és némi tengeri só, esetleg chilipehely ízlés szerint.

 

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.