A lelki erő forrása

Így az év vége közeledtével nagyobb szükség van a lelki erőnkre és lélekjelenlétünkre, mint az év bármely másik szakaszában. Mindenki rohan, semmire sem jut elég idő, fáradt és ingerült emberekkel találkozunk mindenhol.

Ha a lelki erőt külső helyen szeretnénk meglelni, pillanatnyi örömöket és kikapcsolódást találhatunk ilyenkor is, pláne, ha átadjuk magunkat a karácsonyi vásárok és programok örömeinek. Az érdemi feltöltődésről azonban nekünk magunknak kell gondoskodnunk. Ha lelkileg jól vagy, jelen tudsz lenni és megélni a pillanatot, egész más minőségben tudsz jelen lenni a hétköznapokban is. 10 százalék, ami történik és 90 százalék, ahogy megéled. Nézzük meg, milyen apró, ám annál hatásosabb eszközöket vethetsz be lelki erőd növelése érdekében.

1. Tűzz ki motiváló célokat

Aki tudja, hogy mit szeretne elérni, az tud eredményesen, sikeresen haladni a céljai megvalósításával, ami rengeteg erőt ad. Sokkal többre vagyunk képesek, mint gondolnánk, csak akarni kell. De motiváló cél nélkül minek strapálja magát az ember, miért fáradozzon olyan lelkesen? Az első és talán legfontosabb, hogy egy olyan célt tűzz ki magad elé, aminek az elérésébe, ha már csak belegondolsz is, örömmel tölt el. Neked van ilyen? Érdemes okosan választani célokat, egy szépen kidolgozott céltábla sokkal nagyobb lelkierőt ad, mint bármi más. A Business Compass üzleti keretrendszer is a motiváló üzleti célok kitűzésével kezd, nem véletlenül. (Időigény: egyszeri alkalom kb. 1-3 óra)

2. Minden reggel gondold végig, miért lehetsz hálás

Ez segít pozitív hullámra állítani az agyadat. Észrevetted már, hogy ha rossz kedved van, valahogy minden összejön, miközben a felszabadult, boldog napokon örömmel és könnyedén oldod meg a máskor nehéznek tűnő feladatokat is? Gondoltad volna, hogy erre neked is van ráhatásod? (Időigény: napi kb. 10 perc)

3. Rendszerezd a feladataidat

Nekem nagyon bevált, hogy minden reggel a reggeli meditáció után (ami mára már olyan rutinná vált, mint az esti fogmosás) összeírom a feladataimat rövid és hosszabb feladatokra bontva.  Először a rövid teendőkkel kezdem a napot, kb. 1 órát számok rá, ebben az egy órában megoldok minél több olyan feladatot, amit pár perc alatt el tudok intézni (pl. telefon, email, időpont egyeztetés). Így felpörgök, érzem, hogy haladok és kedvet kapok a többi feladathoz is. Ezt követően 2-3 órát szánok egy kiválasztott „hosszabb” feladat elvégzésére, ami nagyobb koncentrációt és elmélyülést igényel. Így kiegyensúlyozottabban és hatékonyabban tudok haladni a teendőkkel, ráadásul több energiám is marad. (Időigény: napi kb. 15 perc)

4. Minden este írd össze, mit SIKERÜLT aznap megoldani

Neked is rengeted dolgod van és folyamatos rohanás az életed, mégse éred magad utol soha? Na ezzel sem vagy egyedül! De belegondoltál-e már abba, hogy mennyi mindent megoldasz egy nap, hány feladatot SIKERÜL megoldani? Valahogy mindig arra fókuszálunk, hogy mi van még hátra, pedig, ha néha megállsz egy pillanatra és realizálod mennyi minden kész van már, mennyit sikerült haladni, sokkal több erőd lesz a továbbiakhoz is. Írj esténként egy MEGOLDOTTAM listát, hogy nyugodtan le tudd zárni a napot és át tudd adni magad a pihenésnek. (Időigény: napi kb. 10 perc)

5. Sportolj rendszeresen

Edzés közben alkalmad van felülemelkedni a lustaságon, fáradtságon, kifogásokon, így gyakorlatilag nem csak a tested, de a kitartásodat, lelki erődet is edzésben tudod tartani. Ha edzés közben rendszeresen legyőzöd a belső akadályokat, felülemelkedsz rajtuk, az élet más területein is sokkal könnyebb lesz erősnek lenni és élvezni az alkotó folyamatot. Ráadásul minél jobb állapotban vagy fizikailag, annál több lelkierőd is „termelődik”. Nyugodtabb leszel, mert vezeti a stresszt, jobban tudsz koncentrálni, a sport ugyanis kitisztítja a fejed. Hosszú távú pozitív egészségügyi hatásairól nem is beszélve, ami lehetővé teszi, hogy amikor pihensz, akkor valóban fel tudj töltődni. Katalizátor hatása van, így végül az életed minden területén pozitív változást idéz elő. Találd meg az időt rá! (Időigény: napi kb. 30 perc)

A hozzáállásodon rengeteg múlik, tegyél érte már ma, hogy jobban legyél. Ez hatványozottan megtérül, nem csak az üzleti életben, de a magánéletben is. A WMI Business csapata ezt képviseli és ebben támogatja a vállalkozókat is. Mert az üzleti tervezésnél is a cégvezető szellemi és lelki állapotán múlik minden. 

Nem kell egyszerre mindenbe belevágni, elég egy-egy kis lépést tenni, kitapasztalni, hogy Neked mi válik be és mit tudsz beilleszteni a mindennapokba lelki erőd növelése érdekében. Idővel úgyis több erőd lesz mindenre. Mi lesz az első lépés, Te mivel kezdesz?

Avatar photo
Vági Margit

Üzletfejlesztő és pénzügyi tréner

Vági Margit vagyok a WMI Business alapítója. Több mint 10 éve foglalkozom vállalkozásfejlesztéssel, az induló vállalkozásoktól a nagy tőzsdei cégekig több száz cég üzleti tervének megvalósításában segítettem. Célom, hogy egyszerű és érthető formában adjam át Nektek az üzletfejlesztéssel kapcsolatban szerzett tapasztalataimat és minden fontos tudnivalót, amire vállalkozóként szükségetek lehet. Nagyon szeretek tanítani, interaktívan és gyakorlat orientáltan tanítom a pénzügyi tervezést, üzleti tervezést, vállalatértékelést és vállalati pénzügyeket. Szeretem olyan formába önteni a vállalkozók és üzletemberek számára hasznos pénzügyi és üzleti ismereteket, hogy azt bármikor bárhol meg lehessen tanulni, különösebb előképzettség nélkül is.