Amit a turmixfogyasztásról tudni érdemes

A turmixok az egészséges táplálkozás szinonimájává léptek elő, noha a tudatosság nélküli fogyasztásuk nem csupán előnyöket, hanem hátrányokat és veszélyeket is hordoz magában. A turmixitalokat a mai napig számos félreértés övezi, így érdemes többet megtudni róluk.

A „minél több, annál jobb” felfogás mára kikopni látszik a közbeszédből, noha még mindig találkozhatunk mértéktelen fogyasztásra buzdító cikkekkel és véleményekkel. A gyümölcsök általában nagy mennyiségben tartalmaznak cukrokat; két átlagos méretű gyümölcs fedezheti a napi ajánlott cukorbevitelt, ami egy felnőtt esetében 30 gramm körül határozható meg. Önmagában ez a mennyiség nem jelent különösebb terhelést, a turmixolás során azonban sérülnek a rostok, emiatt a felszívódás relatív gyors, vagyis növeli a glikémiás indexet. Éppen ezért a turmixitalokat érdemes ásványvízzel vagy cukormentes növényi tejjel hígítani.

A turmixokat mindenképpen hozzáadott cukor nélkül készítjük. Soha nem adunk hozzá cukrot, még abban az esetben sem, ha a zöldségtartalom miatt esetleg kissé keserűnek vagy savanyúnak érezzük.

Hamar hozzászokhatunk az először különösnek vagy markánsnak tűnő ízhez. Ha kihívást jelent a zöldségturmixok fogyasztása, érdemes lépésenként növelni a zöldségek arányát az italban. Ha pedig úgy érezzük, mindenképpen édesítőszerre van szükségünk, az esetben használjunk egy kevés fenyőmézet!

Érdemes tehát szemügyre venni azokat a zöldségféléket, amelyek kiválóan alkalmasak turmixitalok készítésére. Ilyen többek között a sárgarépa, uborka, zeller, cékla és az édeskömény is. Legfőbb előnyük a gyümölcsökkel szemben az alacsony cukortartalomban mutatkozik meg, átlagosan 50-70 százalékkal kevesebb cukrot tartalmaznak, így nagyszerű lehetőséget kínálnak fogyókúrázó személyek számára is.

A turmixot mindig frissen fogyasszuk! Egyes vitaminok kifejezetten sérülékenyek, a szabad levegővel érintkezve oxidálódhatnak. A C-vitaminnak ez a tulajdonsága közismert, de más vitaminok is sérülhetnek a hosszas tárolás során.

Éppen ezért a turmixok elkészítése, majd tárolása nem javasolt. Ha a munkahelyünkön is szívesen fogyasztanánk vitaminbombát, lehetőség szerint gondoskodjunk arról, hogy helyben el tudjuk készíteni a kedvenc italunkat. Ehhez nincs szükség másra, csupán az alapanyagokra és egy turmixgépre.

A turmixok nagyszerű lehetőséget kínálnak arra is, hogy a nehezen bevihető vitamintípusokat is elfogyasszuk. A hazai lakosság számára rendszerint nehézséget jelent a megfelelő mennyiségű zsírban oldódó vitaminok fogyasztása. Az A-vitamin nagyszerű segítséget jelent a bőr és a szem egészségének megőrzésében, a D-vitamin segíti a csontok állapotának javítását, az E-vitamin fontos antioxidáns, a K-vitamin pedig nélkülözhetetlen a véralvadáshoz. A sárgarépa fontos A-vitamin forrás, de bátran fogyaszthatunk len- és kendermagot turmixolt formában, amelyek segítenek az említett zsírban oldódó vitaminok bevitelében.

Noha el kell rugaszkodni a „minél több turmix, annál több egészség” szemlélettől, a turmixok tudatos fogyasztása az egészséges táplálkozás részét képezi. Éljünk a lehetőséggel és maradjunk egészségesek!

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.