A jó minőségű, friss, szezonális alapanyagokkal való szenvedélyes kapcsolat jól érzékelhetően végigvonul a könyvön a levesektől és salátáktól az egytálételeken át a desszertekig. Rubin Eszter új kötete megmutatja, hogy a glutén-, tej- és cukormentesség a legkevésbé sem jár lemondással. Sőt, éppen ellenkezőleg, ez a fajta életmód sokkal inkább egy új világot nyit, megszabadulást a káros beidegződésektől, az egészségre ártalmas alapanyagoktól. Két receptet hoztunk most a könyvből.
Lecsó sült paradicsommal
Hozzávalók:
- 1 kg paradicsom
- ½ kg koktélparadicsom
- ½ kg zöldpaprika
- 2 fej hagyma
- 1 cukkini
- 1 szál csípős szárazkolbász
- 2 ek kacsazsír
- 1 ek pirospaprika
- só
- olívaolaj
A hagymát apróra vágom, a paprika szárát és a csumáját eltávolítom, és felszeletelem. A kolbászt felkarikázom. A paradicsomot kockákra vágom. Egy lábosban kacsazsírt hevítek. Megfuttatom rajta a hagymát. Hozzáadom a zöldpaprikát, és kevergetve megsütöm. Hozzáadom a kolbászt, 1-2 percig sütöm, majd lehúzom a tűzhelyről a lábost, és belekeverem a pirospaprikát. Rögtön isteni illata lesz, ahogy a pirospaprika illóolaja kioldódik a zsiradékban. Visszateszem a tűzhelyre, és hozzáadom a paradicsomot. Megsózom, majd ha felforrt, alacsonyabb hőfokra veszem, és kb fél órát főzöm. Közben a koktélparadicsomokat félbevágva vagy egészben egy serpenyőben olívaolajon megsütöm. Tálalásnál a lecsó tetejére teszem.
Chiapuding bogyós gyümölcsökkel
Hozzávalók:
- 1 dl chia mag
- 4 dl kókusztej
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 tk Szafi negyedannyi édesítő
- 2 ek cukormentes feketeribizli-lekvár
- friss áfonya
A chia magot, az édesítőt, a vaníliát és lekvárt habverővel alaposan elkeverem a kókusztejben, majd a keverést pár percenként megismétlem, amíg teljesen megszívja magát a chia mag. Egy órát hűtőben pihentetem, friss áfonyával kínálom.