Szeptember közepére már a legtöbben visszarázódunk a menetrendszerű hétköznapokba: visszatér a mókuskerék, vele együtt a stressz is, beköszönt a hűvösebb idő, ezzel együtt pedig a betegesebb, náthásabb időszak. Mindez gyengíti a szervezetünket, ezért érdemes már a kora őszi hetekben is táplálkozásunkkal is támogatnunk immunrendszerünk működését: fogyasszunk megfelelő mennyiségű vitamint és minőségi tápanyagokat.
Gökler Kriszti fitnesz- és életmódblogger, most két olyan gyorsan elkészíthető, finom és tápanyagdús receptet oszt meg velünk, ami tökéletesen szállítható ételdobozban és teljes értékű ebéd vagy tízórai lehet, akár az iskolában, akár a munkahelyen.
„Az egészségtudatos, energikus, aktív élet és a táplálkozási szokások szorosan összefüggenek” – vallja Gökler Kriszti is, ezért mindig figyel arra, hogy megfelelő vitaminokban és értékes rostokban gazdag ételeket fogyasszon ő is és családja is. Ősszel pedig hatványozottan így van, hiszen érdemes szervezetünket felkészíteni a hűvösebb, gyakori megbetegedésekkel járó hónapokra is, több feladatok kell teljesítenünk, nagyobb lehet a nyomás, amihez szintén kellhet az energia. A következő recept könnyen elkészíthető, finom és nem utolsó sorban minőségi tápanyagokban gazdag.
Sós és édes töltött édesburgonya
Az édesburgonya egy nagyon jó szénhidrátforrás, hiszen édeskés íze ellenére alacsony a glikémiás terhelése, így kordában tartja a vércukorszintet. Az egyik legjobb elkészítési módja az olaj nélkül, héjában történő sütés, ráadásul a fűszerezéstől és a hozzáadott alapanyagoktól függően készíthetünk belőle sós és édes ételt is, amiket könnyen magunkkal vihetünk bedobozolva. Érdemes belőle nagyobb adagot megsütni, így több napig is fogyaszthatjuk.
Hozzávalók:
- 2 közepes db édesburgonya,
- 1 szelet csirkemell,
- 1 ek mexikói fűszerkeverék,
- 15 g lilahagyma,
- 3 db koktélparadicsom,
- 1 ek konzerv vörösbab,
- 1 ek konzerv csemegekukorica,
- ¼ avokádó,
- himalája só,
- őrölt feketebors,
- fokhagymapor
Az édes verzióhoz:
- 1/3 db banán,
- ½ kk fahéj,
- 1 ek mogyoróvaj,
- néhány szem áfonya
- és olajos mag
Elkészítés:
A burgonya héját megmossuk és egy erre a célra szánt kefével alaposan megtisztítjuk, majd szárazra töröljük, villával megszurkáljuk és alufóliába csomagoljuk. 200°C-ra melegített sütőben kb. 20 perc alatt puhára sütjük. Ha elkészült hűlni hagyjuk, majd kicsomagoljuk a fóliából és középen kissé kettévágjuk, hogy beleférjen a töltelék.
A sós „mexikói” verzióhoz a csirkemell szeleteket befűszerezzük, majd meleglevegős fritőzben vagy sütőzacskóban 180°C-on 20 percig sütjük. Felkockázzuk, majd összekeverjük a finomra aprított lilahagymával, a félbe vágott koktélparadicsommal és a lecsepegtetett vörösbabbal és kukoricával. Ezzel töltjük meg a puhára sült édesburgonyát és avokádószeletekkel díszítjük. Megszórjuk ízlés szerint sóval, borssal és fokhagymával.
Az édes verzióhoz megszórjuk a burgonyát fahéjjal, majd felkarikázzuk a banánt és a közepébe sorakoztatjuk. Mogyoróvajat csorgatunk a tetejére és áfonyával és magvakkal díszítjük.