Ha már buli, ne feledkezzünk meg a frissítőről sem: vegyünk egy nagy tálat, és ízlés szerint keverjünk össze különböző gyümölcsleveket, tegyünk hozzá néhány rúd fahéjat, szegfűszeget és csillagánizst, és kész is a vendégváró bólé.
Ha már úton vannak a vendégek, és még a készülődés is hátra van, íme két finom és látványos édesség, amik garantáltan kedvencekké válnak. Drakulafogsor süti, boszorkányujj kekszek:
Hozzávalók a Drakulafogsor sütihez (8-10 darabhoz):
A tésztához:
- 85 g Rama margarin,
- 85 g porcukor,
- 85 g barna cukor,
- 1 tojás,
- 1 teáskanál vaníliaaroma,
- 175 g liszt, fél csomag sütőpor,
- 85 g csokoládé reszelék
A díszítéshez:
- 150 g porcukor,
- 75 g Rama margarin,
- piros ételfesték,
- fehér mini mályvacukor,
- néhány pehely mandula
Elkészítés
A tészta száraz hozzávalóit összemorzsoljuk, majd a nedves összetevők hozzáadásával puha tésztát gyúrunk. Egy margarinnal kikent tepsibe evőkanálnyi adagokat helyezünk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük őket. Ha már kihűltek, félbevágjuk őket, majd megkenjük mindet piros cukormázzal. A mályvacukrokat a keksz szélére rendezzük, majd ráhelyezzük a másik felét. A vámpírfogak helyére mandulaszeletek kerülnek.
Hozzávalók a boszorkányujj kekszekhez (10-12 darabhoz):
A tésztához:
- 125 g Rama margarin,
- 125 g porcukor,
- 2 tojássárgája,
- 1 citrom reszelt héja,
- 250 g liszt,
- 50 g mandula pehely
Elkészítés
Robotgéppel összekeverjük a margarint és a cukrot, hozzákeverjük a tojássárgáját, a citromhéjat, a lisztet, majd az egészet lágy tésztává gyúrjuk, amit becsomagolva 30 percre hűtőbe teszünk. A pihentetés után 1 cm átmérőjű tekercseket sodrunk a tésztából, ujjnyi hosszúságra vágjuk őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A mandulát ráhelyezzük a tekercsekre, enyhén a tésztába nyomkodjuk. A késsel jellegzetes „ráncokat” vágunk a tésztára. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük őket.
Romantikus Halloween pároknak
Ha a halloweeni időszakot inkább meghitt körülmények között töltenénk, akkor sem kell lemondani a rémisztő hangulatról. Gyújtsuk meg kedvenc illatgyertyáinkat, és főzzünk egy tartalmas, zöldséges-sütőtökös ragut, ami felmelegíti a testet és a lelket. Egyszerű, mégis egészséges finomság lehet néhány margarin alapú zöldséges mártogatós a kedvenc zöldségeinkkel, például humusz, padlizsánkrém vagy sütőtökkrém, amik remekül illenek a késő őszi időszakhoz.
Egy hosszú munkanap után, ha már az aznapi hátborzongató filmet is kiválasztottuk, csak a nassolni való marad hátra. A bolti édességek helyett itt egy egyszerű, mégis abbahagyhatatlan finomság, ami egyedül vagy akár közösen is elkészíthető. Ezzel a sütőtökös karamellás ropogtatnivalóval akár párunkat is meglephetjük, egyben a halloweeni hangulathoz is hozzájárulunk.
Hozzávalók (9-10 darabhoz):
Az alaphoz:
- 115 g Rama margarin,
- 115 g tejkaramella vagy vajkaramella darabokra törve,
- 115 g mályvacukor,
- 1 teáskanál vegyes sütőtök-fűszerkeverék,
- 115 g puffasztott rizspehely,
- 1 teáskanál narancssárga ételfesték
A dekorációhoz:
- mini csokoládérudak vagy forgácsok,
- zöld fondant cukormáz
Elkészítés
A margarint, a karamellát, a fűszerkeveréket és a mályvacukrot egy lábosba tesszük, és gyenge lángon addig keverjük, amíg összeolvadnak, majd a tűzről levéve belekeverjük a rizspelyhet és a színezéket. Ha kissé kihűlt, a keverékből halmokat kanalazunk, golyókká formáljuk őket, majd a közepükre helyezünk egy-egy csokoládé rudat és hagyjuk megdermedni kb. 5 percig. Végül kinyújtjuk a cukormázat, és leveleket vágunk ki a díszítéshez.