Kiderült, hogyan üdülnek idén a Balatonnál a magyarok

Az idei évben minden harmadik (36%) magyar* biztosan tervez legalább egy balatoni üdülést, a legtöbben nyáron pihennék ki magukat a magyar tengernél – mutat rá a Mandilla Hotel és Opinio kutatócég közös reprezentatív felmérése. Leginkább pár napot, illetve 1 hetet szeretnének eltölteni a vendégek a Balaton környékén, ahol többségük naponta legalább 10-20 ezer forintot költene el fejenként.

A déli mellett sokan az északi partot választják a kulturális programok, a nyugalom, a természet és a helyi gasztronómia élmények miatt. A szállás kiválasztásánál pedig az ár mellett az elhelyezkedés, a minőségi szolgáltatások, a szoba felszereltsége, valamint a vendégszeretet is kiemelt szempont.

Tízből négy (42%) budapesti akar idén a Balatonnál pihenni, minden ötödik magyar (20%) pedig még nem döntötte el, hogy üdül-e a tó környékén. Amíg a tinédzserek (16-19 év) több mint fele (52%) ellátogat a Balatonhoz, addig az 50-59 éves korosztály közel kétharmada (61%) ezt egyáltalán nem tervezi.

A balatonozók döntő többsége (71%) – különösen a 20 év alatti fiatalok (85%) – leginkább nyári üdülést választ, de vannak, akik tavasszal (11%), ősszel (14%), illetve télen (8%) is szívesen kapcsolódnak ki a tónál. Sokaknak még nem végleges (40%), hogy merre veszik az irányt, de akiknek már igen, azoknál a déli (27%) és az északi part (19%) is népszerű célpont, illetve közel hasonló arányban (14%) vannak azok, akik mindkét partra terveznek eljutni idén.

„Az északi parti településekre elsősorban a színes kulturális és szabadtéri programok, a vízparti élmények, a helyi gasztronómia, a nyugalom, a természeti szépségek és a történelmi nevezetességek vonzzák a hazai vendégeket” – emelte ki a felmérés eredményeiből Penziás Réka és Kovács Gábor. A köveskáli négycsillagos Mandilla Hotel alapítói a gyakorlatban is azt tapasztalják, hogy a versenyképes ár mellett az elhelyezkedés, a szolgáltatások minősége, a pihentető környezet, a szobafelszereltség és a vendégszeretet a legfontosabb szempontok a szállás kiválasztásánál, amit a kutatás eredményei is megerősítenek. Különösen igaz ez a budapestiekre, ahol az elhelyezkedés (64%) és a nyugalom (36%) az országos átlaghoz képest (53%,26%) sokkal jobban felértékelődik.

Az üdülésre naponta fejenként legalább 10-20 ezer forint közötti összeget szánna a megkérdezettek döntő többsége (66%). Az összes válaszadó közel negyede (24%) 20-40 ezer forintot kalkulál személyenként, míg hét százalék ennél is többet áldozna a napi kiadásokra az idén. A kutatásban részt vevő magyarok fele (52%) 1-2 napban vagy hosszú hétvégében gondolkodik, negyedük egy hetet (25%), míg minden tizedik válaszadó minimum két hetet tölt a Balatonnál.

***

A felmérés az Mandilla Hotel megbízásából az Opinio piackutató applikációval készült 2024. április 4-9. között, 1042 fős mintán. A fent bemutatott eredmények országosan reprezentatívak a 16-59 éves, okostelefonnal rendelkező lakosságra kor, nem, iskolai végzettség, lakóhely településtípusa és régiója szerint.
*16-59 éves korosztály, okostelefonnal rendelkezők
Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.