Még több: Sparhelt- 64 tradicionális recept a magyar konyhából (2. rész)

A mai receptünk így kezdődik: burgonyát sós vízben a héjában puhára főzzük, forrón áttörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. (Ha meleg vagy langyos burgonyával dolgozunk, a tésztánk ragacsos és nyúlós lesz.) Kitaláljátok, mi lesz ebből?

Szilvás gombóc

Hozzávalók 4 személyre:

a tésztához:

  • 500 g burgonya (lehetőleg lisztes fajtát válasszunk)
  • 2 tojássárgája
  • 1 evőkanál búzadara
  • 200 g liszt
  • 2-3 evőkanál rétesliszt a formázáshoz

a töltelékhez:

  • 10-12 szem apró szemű érett szilva
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • a forgatáshoz:
  • 4 evőkanál vaj vagy napraforgóolaj
  • 200 g zsemlemorzsa

a tálaláshoz:

  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 100 g porcukor

A burgonyát sós vízben a héjában puhára főzzük, forrón áttörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. (Ha meleg vagy langyos burgonyával dolgozunk, a tésztánk ragacsos és nyúlós lesz.)

A szilvákat kimagozzuk, belsejükbe kevés cukrot és fahéjat szórunk, és félretesszük. Közben egy lábasban sós vizet forralunk. Ha a burgonya kihűlt, a 2 tojássárgát, a búzadarát és a liszt felét hozzáadjuk, összedolgozzuk, és ha lágy a tészta, a többi lisztet is hozzáadjuk. A masszát alaposan összedolgozzuk, gyurmaszerűen jól formázható tésztát kell kapnunk.

Egy deszkát vagy tiszta asztalt a rétesliszttel megszórunk. A tésztából 4-5 centi átmérőjű, egyforma golyókat formázunk, közepükbe hüvelykujjunkkal mélyedést nyomunk, egy szilvát beleteszünk, majd a tésztát összezárjuk, és szabályos golyókká formázzuk. Ha forr a víz, a gombócokat óvatosan a sós vízbe tesszük.

Amikor feljönnek a víz tetejére, 1-2 perc főzés után kiszedjük, és olvasztott vajra vagy pirított zsemlemorzsára tesszük.

Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.