Szombat délután gyakran támad kedvünk valami finomat készíteni, de nem baj, ha gyorsan is megvan, így lehet még időnk a családdal programozni. Mai receptünk pont ilyen: egyszerű, finom és még magunkkal is tudjuk vinni, ha kimozdulnánk. Jó sütést!
Ropogós, ízletes, nagyon kapós. Több adagban, többször is újrasütős. Hűtőben tárolható maximum 1 napig a nyers elkészített tészta, hogy frissen süssük, ne egyszerre.
HOZZÁVALÓK:
Tészta:
- 20 dkg finom őrlésű tönkölyliszt
- 30 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
- 20 dkg puha növényi vaj elmorzsolva a lisztbe
- tengeri só ízlés szerint
- 2 e.k. sovány tejföl
- 1.5 dl langyos tej
- +1 e.k. 1:4 Dia Wellness cukorpótló
- +2 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott növényi vaj (hajtogatásnál lekenni)
- 20 dkg sovány reszelt sajt (fele a hajtogatáshoz, másik fele a tetejére)
- 1 tojássárga
- +csepp tej a lekenéshez
Ekészítés:
A tésztához a fenti hozzávalókat a felsorolás sorrendjében adjuk hozzá, gyúrjuk össze, majd letakarva, meleg helyen hagyjuk kelni 30 percig.
Ezután nyújtsuk ki a tésztát, 1,5-2 centis vastagságúra, majd olvasztott vajjal kenjük le, szórjuk meg a reszelt sajt felével. Óvatosan hajtogatogassuk össze a tésztát és lefedve pihentessük újabb 30 percet. Ezt követően téglalap alakúra nyújtsuk ki, majd szeketeljük fel tetszőleges nagyságú darabokra és kenjük le a tetejét tejes tojással, majd szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
A rudakat sütőpapíros tepsilapra helyezzük egymás mellé, majd előmelegített 190°-os sütőben kb. 20 perc alatt süssük meg. Jó étvágyat!😋
Nagy Kitti receptje
Forrás: egyszerugyorsreceptek.com