Színtípusok – Hideg Nyár

Előző színtípusokról szóló cikkemben is említettem, hogy a színtípusokat 4 fő csoportra tagoljuk, ezek a Tavasz, Nyár, Ősz és Tél, amiket további 3-3 altípusra osztunk. Így összesen 12 színtípust különböztetünk meg. A Nyár színtípusok közül, a Hideg Nyár, a nevéhez híven valóban a leghidegebb. Legszebb színei finomak és fagyosak, mint a ködbe burkolt hegyvidék.

Forrás: Empatik Stílus

A Hideg Nyár színtípusba tartozó hölgyek meghatározó színei hidegek és hamvasak, értem ezalatt a hamvas szőke, vagy hamvas barna hajszínt és a szürkés kék, szürkés zöld szemeket. Bőrük legtöbbször rózsaszínes tónusú. Ezekre a fizikai tulajdonságokra szépen rímelnek a finom tónusú hideg színű ruhadarabok, melyekkel elegáns és harmonikus a megjelenésük.

Fotó: pinterest.com

A Hideg Nyár ideális ruháira a finomabb kontrasztok jellemzők. Hasonlít a Hideg Tél ruhatárára, de míg ott kifejezetten erős kontrasztokat érdemes használni, tiszta hideg színekkel, a Nyárnál ezt törtebb árnyalatokkal hangszereljük finomabbá.

Mi az, hogy tiszta szín? Talán emlékszel az iskolában használt tubusos temperára. Nahát, ha igen, akkor már tudod, melyikek a tiszta színek.

Példának okáért, ha kevés szürke festékkel keverjük a tubusból kinyomott kéket, megkapjuk a Hideg Nyár kékjét. A tört fehér is úgy jön létre, hogy leheletnyi szürkével lágyítjuk a tubus fehéret.

Fotó: pinterest.com

A Hideg Nyarak legszebb színei hasonlóak a Hideg Tél színeihez csak minden esetben finomabbak; finom rózsaszín, málna, orchidea, levendula lila, burgundi, acélkék, finom türkiz (teal), fenyő zöld, finom citromsárga, tengerész kék, grafitszürke.

Híres Hideg Nyarak

Az itt felsorolt Hideg Nyár színésznőkkel szeretném érzékeltetni, hogy e színtípusnak mennyire finomak a színei és mennyire fontos, hogy nyár színekbe öltözzenek, megfelelő hajszínnel.

Képek: Gillian Anderson, Olivia Wild, Emily Blunt, Emily Deschanel – Forrás: pinterest.com

Erre példa Gillian Anderson, akit az X-akták Scully ügynökként vöröses hajjal ismerhettünk meg. De ugyanúgy említhetem Emily Blunt-ot, az Ördög Pradát visel vörös démonját, aki szintén harmonikusabb a színtípusának megfelelő hajszínnel.

Forrás: pinterest.com

Jellemző színek

A Hideg Nyár színpaletta a világos hideg színektől a közepesen sötét hideg színekig terjed. A 3-féle nyár típus palettája közül ez a leghidegebb és a legkontrasztosabb, ugyanakkor a Hideg Tél színtípushoz képest lágyabb.

Forrás: Empatik Stílus

Finom kontrasztok eleganciája

A Hideg Nyár hölgyek gyönyörűen mutatnak tone in tone szettekben, azaz egy azon szín világos-sötét kombinációjában, illetve a monokróm (egy színből álló) öltözetekben. A színek minden esetben finomak. Nem harsognak, nem intenzívek.

Forrás: pinterest.com

A Nyár hölgyek egyik specialitása, hogy különösen jól mutatnak szürke szettekben. Míg több színtípusból is unalmas kisegeret gyárt egy szürke összeállítás, a Nyár típus elegáns és harmónikus benne. Számukra is ajánlott ugyanakkor, hogy a szürke öltözet minőségi anyagokból álljon, illetve érdemes izgalmas tónusokat, vagy különböző anyagtípusokat kombinálniuk, például (kötött+szatén, pamut+gyapjú, csipke+chiffon).

Forrás: pinterest.com

Színpárok

A Hideg Nyár színkontrasztjai minden esetben visszafogottak, de ez nem jelenti azt, hogy unalmasak. A burgundi világoskékkel vagy a lila hideg zölddel egyaránt izgalmas összhatást kölcsönöz viselőjének. A tengerész stílus ugyanúgy megtalálható a palettáján, lágyabb pirossal, és finomabb kékekkel kombinálva. A klasszikus farmer anyagok pedig egyenesen e színtípus viselőjének lettek kitalálva.

Forrás: pinterest.com

Nyár és Tél között

Ha kicsit szeretnénk tágítani a lehetőségeket, a Hideg Nyárnak általában a Hideg Tél finomabb szettjeivel érdemes kísérleteznie. Ezek amolyan átjárók a két színtípus között.

Forrás: pinterest.com

Ékszerek

Az ékszerek közül elsősorban a szálcsiszolt ezüst, a fehér és fekete gyöngy, illetve a hideg színekből készült kiegészítők a legharmonikusabbak a Hideg Nyár hölgyek számára. Hazai márkákból válogattam ezúttal is.

Forrás: verokadri.hu, www.meska.hu/shop/Vitti11, www.meska.hu/shop/Kreagora, Csecsebecse- kefashion.hu, thinwood.hu, inventinocollections.com

A Hideg Nyár hűvös, finom és elegáns, akár egy hercegnő. Stílusát letisztult vonalak, mértékletesség jellemzi a papírforma szerint. Természetesen ezzel szemben léteznek extravagáns vagy épp őrülten romantikus Hideg Nyarak is.

Semmi sem lehetetlen, ha önmagunkat szeretnénk kifejezni az öltözködésünkkel!

Szemán-Fülöp Edina

Stílustanácsadó

Empatikus stílustanácsadás sok praktikummal és némi humorral. Egyénre szabott megoldások hölgyeknek dizájner stílustanácsadótól. Ez vagyok Én.