Ha robotbabás horrort készítünk, segít a tudomány

Ki ne emlékezne Chuckyra a Gyerekjáték című filmből, a babára, amibe beleköltözik egy gyilkos szelleme, ami a szereplők jelentős részének kivégzéséhez vezet? A végzetes baba felbukkant mozis folytatásokban, készült róla egészen jó tévésorozat is. Most jött el az ideje, hogy szintet lépjünk: jön M3GAN, a tökéletes robotbaba, és persze a szereplők jelentős részének megint annyi.

A történetben egy mérnök-programozó (Allison Williams) létrehozza a tökéletes robotot unokahúga (Violet McGraw) számára, a babát vezérlő mesterséges intelligencia azonban újragondolja a feladatokat.

Gerard Johnstone rendező elárulta a CNN-nek, hogy tudományos alapon közelítették meg a témát. Elővették egy japán tudós, Aszahiro Mori, a robotika professzora több mint 40 éve született tanulmányát, amely sokáig csak tudományos körökben keringett, most azonban egyre többen olvassák a nagyközönség körében is. A professzor matematikai úton levezette, hogy az élethű robotok először rokonszenvet keltenek, aztán viszont rettenetet váltanak ki, amikor rájövünk, hogy emberszerű „lénnyel” van dolgunk, de mégsem az.

Ez a gondolat az M3GAN alapvetése. (A név, amely a Megan tudományos változata, a „Model 3 generative android” kifejezés rövidítése.) A filmbeli robotot két színésznő kelti életre, az egyikük a külsejét, másikuk a hangját kölcsönzi neki.

Amióta megjelent a film első előzetese, már mémek születnek róla, illetve virtuálisan egymásnak esett a Chucky-hívők és az új baba támogatóinak tábora, tehát M3GAN még meg sem jelent a mozikban, már vihart tudott kavarni.

M3GAN – hazai bemutató: 2023. január 12.

Womagic

A womagic azoknak a 40 feletti nőknek szól, akik szeretik és élvezik az életet. Mi is ilyenek vagyunk. Egy közületek. Jó, hogy itt vagytok.